80 éves JUDY COLLINS

Május 1-jén 80 éves JUDY COLLINS amerikai folk-énekesnő a műfaj egyik legnagyobb alakja

A hatvanas évek egyik legkedveltebb előadója volt, s szinte hihetetlen, hogy már ennyi idős. Csodagyerek volt, zongoristának indult, de a korszak hangulata 15 évesen a folkzene felé vonzotta. 22 évesen jelent meg első, majd egy évvel később második, Golden Apples Of The Sun című lemeze, ezeken még tiszta tradicionális folkdalokat énekelt, egy szál gitárral kísérve önmagát. Harmadik lemezétől már kortárs szerzők dalait is műsorára tűzte, érdekesség, hogy Roger (akkor még Jim) McGuinn a Byrdsből ezen a lemezen próbálta ki a Turn! Turn! Turn! első hangszerelését. Horizontja tovább tágult 1966-os In My Life című lemezével – ezen már színházi zenét énekelt, és Leonard Cohen dalait népszerűsítette. 1967-ben az ő előadásában lett világsláger az akkor még kevéssé ismert Joni Mitchell Both Sides Now című dala. A hevület néha kicsit elragadta, így például amikor feltűnést keltve énekelve akart tanúskodni egy politikai perben. Nem engedték. Judy azóta is folyamatosan gyártja a lemezeket, már túlhaladta a negyvenet. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.