Mai évfordulóink – 2019. május 9.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 9., csütörtök

a Nap kél 5.16, nyugszik 20.06 – a Hold kél 8.45, nyugszik – órakor

mottó: “Addig kell edzeni a vasat, amíg meleg.” Nazianzi Szent Gergely

– Gergely napja. Görög eredetű név, jelentése: éberen őrködő. A Gregorioszt a latin is átvette, s így terjedt el szerte Európában. Később Gregorrá rövidült, s ebből lett a magyarban a Gergely.

– A görög egyházban ma két szentre is emlékeznek. Először is Szent Izaiás prófétára, akit a Szentatyák az Ószövetség evangélistájának neveztek. A Szentírásban a négy nagy próféta között az első helyen szerepelnek jövendölései. Az istentelen Manasszesz király kegyetlenül kivégeztette. A régi zsidó hagyomány szerint kettéfűrészeltette, Krisztus születése előtt 710-ban. Ma van Szent Kristóf vértanú emléknapja is, aki Decius császár alatt szenvedett vértanúságot 250 körül Liciában. Nagyon megkínozták, de ő erős maradt hitében. Szenvedése alatt több csodajel történt, s ezeket látva, sokan Krisztus hitének követői lettek. Végül lefejezték.

Ma: – Ma van a Győzelem Napja.
– Ma van az Európa Nap.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve született Veszprémben CSIKÁSZ IMRE szobrászművész. Kezdetben Rodin hatása alatt mintázott, majd a modern szobrászati törkevések egyik úttörője volt. Legjelentősebb munkája az Ülő lány című kompozíciója és az Ifjú lány című bronz aktja.

– 95 éve született BULAT OKUDZSAVA grúz író és költő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves GESZTI PÉTER popzenész, zeneszerző, dalszerző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éves ROSARIO DAWSON amerikai színésznő, A játék ördöge, a Rád vagyok kattanva, Az Amazonas kincse és a Men in black – Sötét zsaruk című film szereplője.

– 70 éves BILLY JOEL amerikai rockénekes, zongorista, az It’s Still Rock And Roll To Me, a Tell Her About It, az Uptown Girl, a River Of Dreams és a We Didn’t Start Fire című dal előadója.

– 50 éves HUDSON LEICK amerikai színésznő, a Robbanáspont, A jégszívű és a Knight Rider 2010 című film szereplője, a nálunk is népszerű Xena című filmsorozatban Callisto istennő alakítója.

– 65 éves TARÓCZY BALÁZS teniszező, egyesben Európa-, párosban pedig háromszoros WCT-világbajnok, 1985-ben a svájci Heinz Günthardttal a wimbledoni tenisztorna páros bajnoka, a férfi válogatott volt szövetségi kapitánya.

– 80 éves ION TIRIAC román teniszező, francia bajnok, a világranglista egykori 8. helyezettje, vállalkozó, Románia leggazdagabb embere. Ma ünnepel még:

– CANDICE BERGEN (1946) amerikai színésznő, a Testi kapcsolatok, a Stikli, a Gandhi, A dominó elv és a Beépített szépség című film főszereplője, a világhíres Oliver story című filmben Ryan O’Neal partnere.

– GLENDA JACKSON (1936) kétszeres Oscar-díjas angol színésznő, Mária, a skótok királynője, az I. Erzsébet, az Egy romantikus angol nő, az Egy kis előkelőség, a Hedda Gabler, a Szerelmes asszonyok és a Várlak nálad vacsorára című film főszereplője.

– TIHANYI TÓTH CSABA (1968) színész, a Barátok közt című filmsorozatban Novák Laci alakítója, a Békéscsabai Jókai Színház és a Honvéd Kamaraszínház volt tagja, majd a Tihanyi Vándortársulat alapítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.