Mai évfordulóink – 2019. május 16.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 16., csütörtök

a Nap kél 5.06, nyugszik 20.15 – a Hold kél 17.18, nyugszik 4.14 órakor

mottó: “Azok az emberek, akik nagy vagyonokat szereztek és szereznek ma is, többnyire nem sok iskolát jártak.” Irwin Shaw

– Mózes és Botond napja. A Mózest a Bibliában való szereplése okán hébernek tartjuk, ám még régebbi, talán az egyiptomi fiú szóból származik. A Botond ősi magyar név, jelentése: buzogányos harcos, nem véletlen hát, hogy korábban népszerű volt. Ma Ubul nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Nepomuki Szent Jánosra emlékezünk, aki cseh volt, és mint hitszónok, az egyházjog doktora és érseki helynök óriási tekintélyt szerzett. IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király egy ellene irányuló mérgezési kísérlet miatt a feleségére gyanakodva meg akarta tudni, mit gyónt az asszony, de János a kínzások hatására sem mondta meg. Erre Vencel a Moldvába dobatta. De ez csak legenda, mert Jánost valójában tíz évvel később, 1393-ban ölették meg. Akárhogyan is, ő Közép-Európa legismertebb szentje, Csehország védőszentje és a gyónási titok vértanúja. Legtöbb szobra ajkára tett ujjal, az embereket csendre intve ábrázolja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született Budapesten FARAGÓ SÁNDOR író. Bár regényei is jól sikerültek, különösen a Kannibál próféta és a Jószagú Kelemen császár, de főként színdarabjai arattak sikert, és sok egyfelvonásost írt a kabaréknak. 1921-ben egyik alapítója volt az Új Színháznak. A háború után Svédországba költözött, ahol több művét is megfilmesítették.

– 100 éve született LIBERACE amerikai zongorista, színész, showman. A kistermetű művész csodagyerekként indult, és az amerikai showbiznisz világának egyik legkülönösebb sztárja lett. Ő Liszt Ferenc reinkarnációjának tartotta magát, bár különcségben rajta is túl tett. A szó minden értelmében szórakoztató egyéniség volt: remekül zongorázott, de csak klasszikusok nyúlós-nyálas feldolgozásait játszotta, az előadást viccekkel és élcekkel tarkítva. Imádta a flittert, a gyors kocsikat, a drága zongorákat és a csicsát, ékszerei és jelmezei olykor majd ötven kilót nyomtak.

– 350 éve hunyt el PIETRO CORTONA olasz festő és építész. Az illuzionista barokk mennyezetfestés úttörő mestere volt, első nagyszabású munkája a római Palazzo Barberini palota nagytermének mennyezete, majd ő ékesítette a firenzei Pitti-palota mostani képtártermeit. Építészeti tervei alapján készült a párizsi Louvre oszlopsora.

– 5 éve hunyt el ALLAN FOLSOM amerikai író. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 35 éve hunyt el IRWIN SHAW amerikai író. (Lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves NAGY ANTAL labdarúgó. Előbb a Bp. Honvédban focizott, 1964- ben társaival Magyar Kupát nyert, s háromszor a válogatott színeiben is játszott. 1967-ben aztán külföldre távozott, a Standard Liége és a Twente jobbszélsője volt, sőt a belga klubcsapattal két bajnoki címet is szerzett. S alaposan kivette részét a sikerből, éppen fél évszázada, 1969-ben ő volt belga gólkirály.

– 50 éves DAVID BOREANAZ amerikai színész, a Buffy, a vámpírok réme cím sorozatban Angelus alakítója, a Dr. Csont című filmsorozat főszereplője: Seeley Booth megformálója.

– 50 éves ARI-PEKKA NIKKOLA finn síugró, négyszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok.

– 60 éves MARE WINNINGHAM amerikai színésznő, a Kutyaszorítóban, a Vak vágy, a Néma szerelem, A patkányfogó és a Georgia című film szereplője, az Egyik kopó, másik eb című filmben Tom Hanks partnere. Ma ünnepel még:

– PIERCE BROSNAN (1953) ír színész, a Mrs. Doubtfire, a Támad a Mars és a 80 nap alatt a Föld körül, valamint A világ nem elég, a Golden eye és a Halj meg máskor című James Bond-film főszereplője.

– OLGA KORBUT (1955) orosz tornásznő, az 1972-es olimpia háromszoros bajnoka, sportága történetének egyik legeredményesebb versenyzője.

– GABRIELA SABATINI (1970) argentin teniszezőnő, a fehér sport közel- múltjának ha nem is a legeredményesebb, de az egyik legszebb résztvevője.

– TORI SPELLING (1973) amerikai színésznő, a nálunk is népszerű Beverly Hills 90210 című filmsorozatban Donna Martin alakítója.

– DEBRA WINGER (1955) amerikai színésznő, az Egy tiszt és egy úriember, a Becéző szavak, a Törvényszéki héják, A szibériai borbély, az Oltalmazó ég, a Veszélyes nő, az Árnyékország, a Rádió és a Lökött gyásznép című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.