95 éve született CHARLES AZNAVOUR

Május 22-én 95 éve született CHARLES AZNAVOUR örmény származású francia énekes és színész

Fiatalon mulatókban táncolt, de megtanult zongorázni, szaxofonozni és gitározni is, egy időben tagja volt az Edith Piafot kísérő zenekarnak is. Később saját dalait adta elő, de nem volt sikere sem Párizsban, sem pedig külföldön egészen 1956-ig, akkor színészként fedezték fel a francia új hullám rendezői. 1960-ban André Cayette Átkelés a Rajnán című filmje főszerepéért  Cannes-ban megkapta a legjobb férfi alakításért járó díjat, majd főszereplője volt Truffaut Lőj a zongoristára és Cocteau  Orfeusz testamentuma című filmjének, de eljutott hozzánk az Oroszlánrész, A betolakodók, az Égi lovasok, A bádogdob, a Kisvárosi fojtogató és a Szögevő című mozija is.

Sanzonénekesként bejárta mind az öt földrészt, több, mint ezer dalt komponált, de filmzenét és musicalt is írt. Dalai közül a Sur ma vie, a  She, a Comme des étrangers, a Ce jour tant attendu és főként a Nathalie mifelénk is jól ismert, s ő maga is járt Magyarországon. Mindenhol nagy népszerűséget szerzett, jól bizonyítja ezt, hogy a Time magazin közvéleménykutatása szerint ő a XX. század legkedveltebb szórakoztatóművésze, megelőzve egyebek között Elvis Presley-t és Charlie Chaplint is. Visszatérve a zenéhez, el ne felejtsük megemlíteni, hogy ő volt a muzsika egyik legvitézebb tábornoka, kiérdemelte ugyanis “a sanzon Napóleonja” megtisztelő titulust.

Egész életében büszke volt a származására, és mindent megtett ősei hazájáért, Aznavour Örményországért néven alapítványt is működtetett. A legmagasabb francia és örmény kitüntetések birtokosa volt, Jerevánban még életében teret neveztek el róla. Pár hónapja, tavaly októberben hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.