Mai évfordulóink – 2019. május 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 24., péntek

a Nap kél 4.58, nyugszik 20.25 – a Hold kél 0.38, nyugszik 9.42 órakor

mottó: “Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm.” Pál apostol

– Eszter és Eliza napja. Az Eszter igen ősi név, már az Ószövetségben is szerepelt, mint egy perzsa király szépséges felesége. Jelentése is bájos lány. A héberben is létezett, ott mirtusz jelentéssel bírt. Az Eliza az Elizabeth egyik változata, azaz voltaképpen Erzsébet. Ma Johanna, Szimóna, Vince és Zsófia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A romák szerte a világon ma Szent Sárára, azaz Sara la Kali-ra emlékeznek, akit ugyan hivatalosan nem ismert el szentnek a római egyház, de kultusza mégis kialakult. Méghozzá a dél-franciaországi Camargue-ban, ahol Sára kultuszának központja Saintes-Maries-de-la-Mer, Camargue fővárosa. Ahol több mint hetven éve minden május 24-én nagyszabású körmenet során ünneplik a cigány szentet, Sara la Kalit, a fekete Sárát, a vándorcigányok patrónusát. Manapság e nap valóságos népünnepély, a világ minden tájáról ezrével érkeznek cigányok a kétnapos ünnepre.

Ma: – Ma van az Európai Nemzeti Parkok Napja.
– Ma van Eritrea nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született MÉSZÁROS ÁGI színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 105 éve született LILLI PALMER német színésznő. Pályája kezdetén operettekben, majd a nácizmus uralomra kerülése után párizsi kabarékban lépett fel, illetve operett-szubrett és sanzonénekesnő volt Londonban. 1938-ban a Garrich Theatre-ban vállalt először prózai szerepet, s főként nagyvilági asszonyok kitűnő megszemélyesítője volt. A színpad mellett gyakran szerepelt filmekben is.

– 200 éve született VIKTÓRIA angol királynő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves PATTI LABELLE amerikai énekesnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves GARETT MAGGART amerikai színész, a hazai képernyőkre is eljutott Sentinel, az őrszem című filmsorozat egyik főszereplője.

– 55 éves ADRIAN MOORHOUSE brit úszó, a szöuli olimpián a 100 méteres mellúszás győztese, aki éppen Güttler Károlyt verte meg 5 század másodperccel. Ma ünnepel még:

– AL GHAOUI HESNA (1978) félig szír származású újságírónő, a Magyar Televízió riportere.

– ERIC CANTONA (1966) francia labdarúgó, az Auxerre, a Marseille, a Bordeaux és a Manchester United játékosa, francia és angol bajnok és kupagyőztes, a válogatott volt kiválósága, színész, egyebek mellett a hazai mozikba is eljutott Elizabeth és A lápvidék gyermekei című film közreműködője.

– BOB DYLAN (1941) amerikai rock és folk-énekes, gitáros és dalszerző, a The Times They Are A-Changin’, a Blowin’ In The Wind, a Turn, Turn, Turn, a Mr. Tambourine Man és a With God On Our Side című szám előadója, a 2016-os irodalmi Nobel-díj kitüntetettje.

– PRISCILLA BEAULIEU PRESLEY (1945) amerikai színésznő, a legendás rockzenész, Elvis Presley özvegye, a Csupasz pisztoly-filmek szereplője, a Dallas című filmsorozatban Jenna alakítója.

– JOHN C. REILLY (1965) amerikai színész, a Hoffa, A szerencse zsoldosai, Az őrület határán, a Chicago, a Ki nevel a végén? és az Aviátor című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.