Mai évfordulóink – 2019. május 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 26., vasárnap

a Nap kél 4.56, nyugszik 20.27 – a Hold kél 1.43, nyugszik 11.45 órakor

mottó: “A foci nagyon egészségtelen sport, van, aki négy-öt sört is megiszik, miközben nézi.” Matthew Busby

– Fülöp és Evelin napja. A Fülöp a görög Philipposz rövidülésének eredménye, s azt jelenti: lókedvelő. Az Evelin tulajdonképpen az Éva francia és angol változata, de az angolban érdekes módon az Evelyn férfinévként is használatos.

– Ma van Néri Szent Fülöp emléknapja. Az 1515-1595 között élt olasz teológusnak Filippo Neri volt a polgári neve, s azzal tett szert hírnévre, hogy ő alapította a Szentháromságról elnevezett vallási társulatot, amely elmélkedéseit, összejöveteleit és főként közös énekléseit a római San Girolamo-templom melletti raktárépületben tartotta, amelyet “oratóriummá” építettek át. Az oratórium imatermet jelent, és Fülöp oratóriuma volt “Róma egész vallási életének a középpontja”. Az ott rendezett összejöveteleken énekelt laudákból fejlődött ki az oratórium, amelyet Fülöp társaságának egykori raktárépületéről, az oratorio-ról neveztek el. Az ő életéről szól a híres, nálunk is jól ismert Legyetek jók, ha tudtok című film.

Ma: – Ma van Grúzia és Guyana nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született MATT BUSBY skót labdarúgó és edző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 330 éve született MARY WORTLEY MONTAGU, a himlőoltás “anyja”. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves SZÉKELY GÁBOR rendező. Huszonnégy évesen lett a szolnoki Szigligeti Színház rendezője, s három év múlva már főrendezőként, 1972-78 között pedig igazgató-főrendezőként dolgozott a társulatnál. 1982-ben egyik alapítója volt a Katona József Színháznak, amelyet 1989-ig ő is igazgatott, majd az Új Színház direktora lett. Főként klasszikus darabok színpadra állításában jeleskedik, emlékezetes rendezése volt Csehov Sirályának és Örkény Tótékjának színrevitele, valamint Büchner Danton halála című drámájának rendezése 1978-ban a Nemzeti Teátrumban. Volt a Színház- és Filmművészeti Főiskola rektora is.

– 45 éves LARS FRÖLANDER svéd úszó, hétszeres világbajnok, a sydney-i olimpián a 100 méteres pillangóúszás aranyérmese.

– 70 éves PAM GRIER amerikai színésznő, a Foxy Brown, a Nico, A támad a Mars, a Menekülés Los Angelesből, a Hóból is megárt a sok, A Mars szelleme és a Csontok című film szereplője.

 – 55 éves LENNY KRAVITZ amerikai énekes. (Bővebben lásd külön!)

– 70 éves PHILIP MICHAEL THOMAS amerikai színész, a Két szuperzsaru Miamiban, a Fekete mágia és a Hamis tanú című film szereplője, a Miami Vice című sorozatban Don Johnson partnere. Ma ünnepel még:

– HELENA BONHAM CARTER (1966) angol színésznő, a Franco Zeffirelli rendezte Hamlet, a Frankenstein, a Szoba kilátással, a Szellem a házban, a Hatalmas Aphrodité, a Harcosok klubja, A majmok bolygója, a Nagy hal és A király beszéde című film szereplője, a Harry Potter-filmekben Bellatrix Lestrange alakítója.

– GÁLVÖLGYI JÁNOS (1948) színész, komikus, a Csinibaba, a Rap, Revű, Rómeó és a Le a fejjel! című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.