Mai évfordulóink – 2019. május 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 29., szerda

a Nap kél 4.53, nyugszik 20.30 – a Hold kél 2.54, nyugszik 14.54 órakor

mottó: “A szépség nem pótolja a tehetséget, de önbizalmat ad, és ezzel megágyaz neki.” Mary Pickford

– Magdolna napja. Héber eredetű név, illetve pontosabban arámi, hiszen ez volt az ősi Magdala város neve, amely azt jelentette: bástya, torony. A Magdala városból származó nőket aztán Magdalénának nevezték, s ebből lett a magyar Magdolna. Ma Kund, Kúnó, Magdaléna és Teodózia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Trieri Szent Maximinus emléknapja. A III. század végén, a IV. század elején élt, Poitiers-i Szent Maxentius testvére volt, és Trier püspökeként szerzett tekintélyt. Egyik híres karácsonyi beszédében azt mondta: “Krisztusnak azért kellett pogány ünnepen megszületnie, hogy azok, akik a pogány babonában leledzenek, elpiruljanak.” Engesztelhetetlen harcot folytatott az ariánus eretnekség ellen, és az is érdeme, hogy püspöksége alatt jelentősen bővítette a trieri Szent Péter-bazilikát.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született Budapesten RASKÓ MAGDA operaénekesnő. Az Állami Operaház ünnepelt szopránja volt, aki kivált emlékezetes alakítást nyújtott Mimi szerepével Puccini Bohéméletében, de kiváló Cso-cso-szán volt a Pillangókisasszonyban és Liu a Turandotban. Sikert aratott Verdi Rigolettójának Gildájaként és Gounod Faustjának Margit szerepében is.

– 205 éve hunyt el JOSÉPHINE francia császárné, Bonaparte Napoleon felesége. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éve hunyt el MARY PICKFORD Oscar-díjas amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves ADRIAN PAUL angol színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves HELMUT BERGER osztrák filmszínész, a Meghitt családi kör, az Egy romantikus angol nő, a Hullámsír című film, valamint A Keresztapa 3. részének szereplője.

– 60 éves RUPERT EVERETT brit színész, az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, az Idegenek Velencében, a Vörös villamos, az Álljon meg a nászmenet, a Bigyó felügyelő és A második legjobb dolog című film szereplője.

– 85 éves NANETTE NEWMAN brit színésznő, a Nemo kapitány és a víz alatti város, A törvény bal keze, a Tombol a Hold és A nagy vágta című film szereplője.

– 45 éves TÓTH KRISZTINA asztaliteniszezőnő, többszörös BEK-győztes, hétszeres Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes. Ma ünnepel még:

– MEL B /MELANIE BROWN/ (1975) angol énekesnő, az egykori Spice Girls nevű lánycsapatban Scary Spice “alakítója”.

– ANNETTE BENING (1958) amerikai színésznő, a Svindlerek, a Bugsy, a Támad a Mars, az Amerikai szépség, a Kés, villa, olló és a Szabó István rendezte Csodálatos Júlia című filmek szereplője.

– CSANKÓ ZOLTÁN (1962) színész, a Dallas című filmsorozatban Bobby Ewing magyar hangja.

– NOEL GALLAGHER (1967) angol rockzenész, az Oasis együttes tagja.

– LA TOYA JACKSON (1956) amerikai énekesnő, egyebek mellett a a Heart Don’t Lie, az Ain’t Nobody Loves You Like I Do, a You’re Gonna Get Rocked! és a Home című dal előadója.

– SOMA /SPITZER GYÖNGYI/ (1966) előadóművésznő, műsorvezető, utóbb a Megasztár tehetségkutató vetélkedő zsűrijének tagja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.