Mai évfordulóink – 2019. július 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 31., szerda

a Nap kél 5.20, nyugszik 20.20 – a Hold kél 4.07, nyugszik 20.07 órakor

mottó: “Inkább elhasználódni, mint berozsdásodni.” Denis Diderot

– Oszkár napja. A név eredete nem teljesen feltárt, két verzió is lehetséges. Ha kelta eredetű, akkor azt jelenti: aki a szarvast szereti, ha pedig germán, akkor jelentése: jó dárda. Ma Heléna, Ignác és Kázmér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Loyolai Szent Ignác emléknapja. A spanyol Inigo López de Loyola züllött életű katonából lett a jezsuita rend alapítója. Egy sebesülés vezette a hit útjára, miközben lábadozott, unalmában valami olvasnivalót kért, ám csak egy Jézus életéről szóló könyv volt kéznél, úgyhogy azt lapozgatta. Kezdetben csak felületesen, ám egyre inkább elmélyült benne, s végül teljesen a hatása alá került. Az általa alapított Jézus Társaságát 1540-ben hagyta jóvá a pápa, és a jezsuiták őt választották meg első generálisuknak. 1556-ban hunyt el e napon. Ő a menedékhelyek és a lelkigyakorlatok védőszentje, s azoké, akiket kételyek kínoznak hitükben.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 170 éve zajlott a SEGESVÁRI CSATA, amelynek során Bem serege vereséget szenvedett az orosz hadseregtől. Az ütközet nemcsak az 1848-as szabadságharc szomorú eseménye, de azért is fájdalmasan emlékezetes, mert a csatában tűnt el PETŐFI SÁNDOR, aki valószínűleg életét vesztette a harcban, s ha így történt, az ő halálának is 170. évfordulója van ma. * * *

– 105 éve született LOUIS DE FUNES francia színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 110 éve született Újpesten HALASSY OLIVÉR úszó és vízilabdázó. A vízilabda válogatott tagjaként kétszer nyert olimpiai és háromszor Európa- bajnokságot, úszásban pedig az 1931-es Európa-bajnokságon megnyerte az 1500 méteres gyorsot. Ezzel ő lett az úszósport történetének egyetlen versenyzője, aki ugyanazon a világversenyen úszásban és vízilabdában is aranyérmet tudott nyerni. Eredményeinek sportértékét külön növeli, hogy gyermekkori baleset következtében egyik lába csonka volt. (A képen a jobbszélen, fehér úszónadrágban.)

– 235 éve hunyt el DENIS DIDEROT francia filozófus, író és esztéta. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éve hunyt el ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY francia író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves GERALDINE CHAPLIN amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves LOREN DEAN amerikai színész, a Billy Bathgate, az 1492 – A Paradicsom meghódítása, Az árnyékfeleség, Az erőszak vége, a Dilidoki és az Ürcowboyok című film szereplője.

– 75 éves SHERRY LANSING amerikai színésznő, a Kína szindróma és a Fekete eső című film szereplője.

– 70 éves BOLEK POLIVKA cseh színész, az Akkumulátor, a Kuckók, az Élet mindenáron, a Kiűzetés a Paradicsomból és a Szökés Budára című film szereplője. Ma ünnepel még:

– HAJAS LÁSZLÓ (1955) mesterfodrász, népszerű médiaszereplő.

– J.K. ROWLING /Joanne Kathleen Rowling/ (1965) angol írónő, a szédítő világsikert arató Harry Potter-könyvek multimilliomos szerzője.

– WESLEY SNIPES (1962) amerikai színész, a New Jack City, Az 57-es utas, A pusztító, a Rajongó, a Káosz, A detonátor és az Átkozott szerencse, valamint a Penge-filmek főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.