Mai évfordulóink – 2019. október 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. október 31., csütörtök

a Nap kél 6.26, nyugszik 16.29 – a Hold kél 10.06, nyugszik 18.59 órakor

mottó: “Nincs jobb tanítómester, mint a példamutatás.” Indira Gandhi

– Farkas napja. Egyike legősibb magyar neveinknek, az Árpád-korban különösen kedvelték, ezt a nevet viselte a XII. században az egyik nádor is. A latin nyelv elterjedésekor latinosították, így Forcos, Farcasius és Forcasius alakban is előfordul a régi forrásokban. Nincs különösebb jelentése, a közismert vadállat nevéből ered. Ma Cseke és Kristóf nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Regensburgi Szent Wolfgang emléknapja. A sváb szent a X. században élt, jeles hittérítő volt, főként a csehek és a pogány magyarok között tevékenykedett, ő nevelte István királyunk későbbi feleségét, Gizellát. Később regensburgi püspök volt, de magas méltóságában is szerényen élt, jótékonysága miatt pedig kiérdemelte a “Nagy Alamizsnás” nevet. Mivel az általa irányított regensburgi klérus az ő ellenkezése dacára megtagadta a prágai püspökség megalapítását, lemondott csehországi jogairól, és így mégis lehetővé tette azt. 994-ben hunyt el, a regensburgi Szent Emmeram kolostorban temették el, sírja ma is megvan.

– Ma van a reformáció emléknapja. Azért tartják éppen ma, mert Luther Márton 1517-ben e napon szögezte ki híres tételeit a wittembergi vártemplom kapujára. Az ünnep megtartását egyébként a szászországi evangélikus egyháztanács rendelte el 1667-ben.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 35 éve hunyt el EDUARDO DE FILIPPO olasz író. Színésznek, színigazgatónak és rendezőnek is kiváló volt, nem csoda tehát, hogy színpadi művei is remekül sikerültek. Mi magyarok is meggyőződhettünk erről, sok darabját mutatták be színházaink, nálunk is népszerű műve a Filumena házassága, a Vannak még kísértetek és a Házasság olasz módra, amelyből nagyszerű olasz film is készült.

– 35 éve hunyt el INDIRA GANDHI indiai politikus-asszony. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 90 éve született BUD SPENCER olasz színész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves AMANDA SANDRELLI olasz színész, A kulcs, a Szövődő szerelmek, A kék árnyak háza és a Nirvana című film főszereplője, a világhírű színésznő, Stefania Sandrelli lánya. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 50 éves KIM ROSSI STUART olasz színész, a Vörös és fekete, A hóbortos nagybácsi és a Mikor felragyog a nap című film szereplője.

– 55 éves MARCO VAN BASTEN válogatott holland labdarúgó, háromszoros Aranylabdás, az Ajax és a Milan egykori világsztárja, BEK- és KEK-győztes, az 1988-as Európa-bajnokságon győztes válogatott legjobbja, a holland válogatott egykori szövetségi kapitánya. (Részletesebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– DUNGA /Carlos Caetano Verri/ (1963) brazil labdarúgó, a Corinthians, a Vasco da Gama, a Fiorentina és a japán Jubilo Ivata egykori szupersztárja, az 1994-es világbajnokságon arany-, az 1998-ason pedig ezüstérmet szerzett válogatott csapatkapitánya, edző, a két ízben is a brazil válogatott szövetségi kapitánya.

– NICOLE NEUMANN (1980) argentin színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Lucecita című filmsorozatban Barbara alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.