Mai évfordulóink – 2019. november 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 28., csütörtök

a Nap kél 7.06, nyugszik 15.57 – a Hold kél 8.53, nyugszik 17.34 órakor

mottó: “Meg kell tanulni vágyakozni azután, ami a miénk.” Pilinszky János

– Stefánia napja. Latin eredetű név a Stephanus női változata, jelentése virágkoszorú. Ma Rúfusz és Trisztán nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma Új Szent Istvánra, valamint Szent Bazilra és vértanútársaira emlékeznek. István Konstantinápolyban született, és remeteként élt egy környékbeli hegyen. A képrombolás időszakában a szent képek iránti tisztelete miatt elhurcolták magányából, előbb bebörtönözték, majd agyonverték. Ez 767-ben történt. Sokan mások hasonló okok miatt szenvedtek vértanúhalált, a képrombolásnak sok halálos áldozata volt Bizáncban. Bazilt halála előtt meg is vakították. Ma van az örmény Szent Irénarch emléknapja is. Ő fiatalon hóhér volt, gyakran kínozta a keresztényeket is, mígnem megvilágosodott. Ekkor – 303-ban – őt fejezték le.

Ma: – Ma van Albánia, Csád, Kongó, Mauritánia és Panama nemzeti ünnepe.
– Az Egyesült Államokban ma – november utolsó csütörtökjén – van a Hálaadás Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 75 éve született KOMÁR LÁSZLÓ énekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 15 éve hunyt el BUBIK ISTVÁN színész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 65 éve hunyt el ENRICO FERMI olasz fizikus. Évekig a római egyetem fizikai intézetét vezette, majd a chicagói egyetem professzora volt. Atomfizikával foglalkozott, ő fedezte fel a lassú neutronok segítségével létrejövő magreakciókat. Tudományos eredményeiért 1938-ban megkapta a Nobel-díjat. Elméleti kutatásait a gyakorlatban is hasznosította, az ő vezetésével épült fel az első atomreaktor.

– 160 éve hunyt el WASHINGTON IRVING amerikai író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves JUDD NELSON amerikai színész, producer. Színészi karrierje úgy kezdődött, hogy egy barátját kísérte el egy meghallgatásra, de ahogy ez lenni szokott, ő kapta meg a szerepet. Ezután kezdett járni a Stella Adler színészképzőbe. Az első sikereket és az ismertséget A reggeli klub és a St. Elmo tüze hozta meg számára és színész társai számára, akiket hamarosan „brat pack”-ként emlegetett az egész világ. Szerepelt még például a New Jack City, a Záróvizsga és a Pancserock című filmekben, a Szeleburdi Susan című sorozatban pedig Ő Jack Richmond alakítója.

– 60 éves STEPHEN ROCHE ír kerékpáros, 1989-ben valódi bravúrt végrehajtva a Tour de France, a Giro d’Italia és a világbajnokság győztese. Ma ünnepel még:

– LADISLAV FREJ (1941) cseh színész, a Kórház a város szélén, illetve a Kórház a város szélén 20 év múlva című filmsorozatban ifj. Sova doktor alakítója.

– ED HARRIS (1950) amerikai színész, a Dugi pénz, az Egy igaz ügy, A mélység titka, A pokol konyhája, az Édes álmok, a Piszkos ügyek, a Bicska, A pap halála, Az utolsó ártatlan ember, a Délutáni műszak, A cég, az Apollo 13, a Truman-show és az Ellenség a kapuknál című film szereplője.

– RÚZSA MAGDI (1985) énekesnő, egyebek mellett az Aprócska blues és a Szerelem című dal előadója.

– TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (1948) filozófus, az SZDSZ egykori parlamenti képviselője, az MTA Filozófiai Intézetének volt igazgatója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.