Mai évfordulóink – 2020. április 9.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 9., csütörtök

a Nap kél 6.06, nyugszik 19.25 – a Hold kél 21.20, nyugszik 7.08 órakor

mottó: “Ki sóhajtoz, ki mulat. / A világ csak hangulat.” Reviczky Gyula

– Erhard napja. Germán eredetű név, s mivel jelentése erős, becsületes, nagyon népszerű volt – és maradt – német nyelvterületen. A magyarban sosem volt elterjedt. Ma Csombor, Dömötör, Hugó és Vince nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Hugó emléknapja. A több hasonló nevű szent közül ma a roueni érsekre emlékezünk, aki heristali Pippin unokája volt.

Ma: – Ma van a Palesztinai Menekültek Napja.
– Ma van Irak nemzeti ünnepe – Szaddám Huszein bukásának napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 165 éve született REVICZKY GYULA költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 125 éve született MICHEL SIMON francia színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éve hunyt el KOZMA ISTVÁN birkózó. (Bővebben lásd külön posztban!)

 

–  5 éve hunyt el PAP VERA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)         

– 10 éve hunyt el VARGA ZOLTÁN labdarúgó. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves PAULINA PORIZKOVA cseh modell és színésznő. Igencsak szemrevaló lány volt már fiatalon is, s bár eredetileg író akart lenni, mégis inkább Amerikába ment modellnek. 1987-ben ő lett a Playboy augusztusi számában “A hónap lánya”, s erre felfigyeltek a filmesek is, játszott az Arizonai álmodozók és az Egy nehéz nap című filmben, a Bibis alibi című filmben Tom Selleck partnere.

– 80 éves KOBAJASI KEN-ICSIRO japán karmester, 1974-ben az első magyarországi karmesterverseny győztese, a Magyar Állami Hangversenyzenekar volt főigazgatója, majd a Japán Filharmonikusok vezető karmestere. Ma ünnepel még:

– JEAN-PAUL BELMONDO (1933) francia színész, a Kifulladásig, a Moderato cantabile, valamint világsikerű kalandfilmek, például a Zsaru vagy csirkefogó, a Borsalino, a Szabadlábon Velencében és A profi főszereplője.

– CAMERON CARTIO (1978) iráni származúsú svéd énekes, a rai zene arab királyával, Cheb Khaleddel a Henna című világsikerű dal előadója.

– GÁSPÁR SÁNDOR (1956) színész, a Vörös vurstli, a Roncsfilm, A miniszter félrelép, a Hippolyt, az Egyszer élünk, a Világszám, a Magyar vándor, valamint az immár folytatást is megért Üvegtigris című film szereplője.

– DENNIS QUAID (1954) amerikai színész, a 2 és fél kém, a Gyertek el a mennyországba!, a Wyatt Earp, a Kedves ellenségem, a Vérbeli hajsza és A rock’n roll ördöge című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.