75 éves SZTEVANOVITY DUSÁN

Április 27-én 75 éves SZTEVANOVITY DUSÁN zenész, dalszövegíró

Belgrádban született, és gyermekként került hazánkba testvérével, Zoránnal – s persze szüleivel – együtt. Természetesen egy szót sem tudott magyarul, amit azért kell külön is hangsúlyozni, mert úgy lett az egyik legsikeresebb dalszövegírónk, hogy a magyar nem az anyanyelve. Szülei különben sosem tanulták meg tökéletesen nyelvünket, velük otthon mindig is szerbül beszéltek a fiúk.

Talán zenélni is azért kezdtek, mert a muzsika nyelvén könnyebben megérttették magukat. Dusán – ellentétben testvérével – soha nem állt a reflektorfényben, beérte azzal, ha a színpad homályában pengetett, avagy másoknak írt szöveget. Merthogy ő is a legendás Metró együttes tagja volt gitárosi minőségben, sőt, a banda leghíresebb dalainak szövegét is ő írta, az ő műve a Mária volt és a Kócos ördögök. Amikor a Metró csillaga leáldozott, “polgári” foglalkozást választott magának, tévészerkesztő, dramaturg lett, hatvan komolyzenei műsort rendezett öt év alatt, sőt, műsorvezetőként is fel-feltűnt a képernyőn. Közben persze nem hagyott fel a szövegírással sem, ebben kitűnő partnerre talált Presser Gábor személyében. A páratlan páros számtalan karriert indított el vagy éppen adott új lendületet ismert előadóknak, említsük most csak Katona Klári vagy éppen Zorán nevét. Dusán emellett musicalek librettóit is jegyzi, ezek közül a legsikeresebb a Vígszínházban nagy sikerrel futó A padlás.

Kicsit visszahúzódó, csendes ember, szeret olvasni, leszokott a dohányzásról, és 23 éves kora óta nős ember. S mikor jó pár éve véleményt mondott nagyfia zenei törekvéseiről, megkapta a választ: nem ért hozzá. Pedig dehogynem! (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, magyar évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.