65 éves ISABELLE ADJANI

Június 27-én 65 éves ISABELLE ADJANI francia színésznő

A Metró, a Gengszterek sofőrje, a Jövőre, ha minden jól megy, a Ne vegyél el, drágám!, a Gyilkos nyár, a Kvartett, A lakó, A szem, az Antonieta, a Nosferatu, a Margot királyné és Az ördög háromszöge című film szereplője a gallok nemzeti bálványa, s emiatt érdekes, hogy valójában nem is francia. Édesapja ereiben ugyanis török és algériai vér csörgedezik, édesanyja pedig a franciák “ősellenségének” számító német.

Ő maga már Párizsban született, s így a franciák – teljes joggal – a magukénak érzik, a kritika évtizedekkel ezelőtt “az új Jeanne Moreau”-ként ünnepelte. Egyébként Amerikában is van állandó jelzője, ott “francia Greta Garbo”-ként emlegetik. Tehetségéhez kétség sem fér, a Margot hercegnő című filmben nyújtott alakításával például annyira lenyűgözte a világhírű Dior divatház vezetőit, hogy Miss Diorrá “nevezték ki”. Jacques Chirac volt francia elnök is teljesen el volt bűvölve, amikor szexi, átlátszó, testhez simuló bodyban jelent meg a cannes-i filmfesztiválon, az elnök a tévéfelvételek tanúsága szerint nem tudott hová nézni.

Pedig Isabelle különben nem egy kitárulkozós fajta, és a férfiakat sem váltogatja sűrűn. Két gyermeke van, az egyik apja a sokáig titkolt Bruno Nuytten operatőr, a másiké pedig a szintén neves színész, Daniel Day-Lewis, aki különben nem fizette magzata után a gyermektartás díjat, Isabelle honfitársai meg is vetik emiatt.

Ő az egyetlen francia színésznő, aki öt César-díjat nyert, de ő szerényen viseli az általános elismerést: “Csak egy egyszerű asszony vagyok, aki színésznőként tudja kifejezni magát” – nyilatkozta egyszer. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.