Mai évfordulóink – 2020. június 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. június 27., szombat

a Nap kél 4.49, nyugszik 20.45 – a Hold kél 11.34, nyugszik 0.26 órakor

mottó: “A test elpusztul, agonizálni csak a lélek tud igazán.” Németh László

– László napja. Szláv eredetű név, régen Vladislav formában volt használatos, majd Ladiszló, s végül László lett belőle. Jelentése igencsak nemes: hatalom és dicsőség. Nem véletlen, hogy sok előkelő család szívesen keresztelte fiát e névre, s népszerűsége máig megmaradt. Ma Olga és Sámson nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent László ünnepe. Árpádházi királyunk 1077-től uralkodott, és múlhatatlan érdeme, hogy megerősítette az ország függetlenségét és önálló államiságát. A legendák szerint egyáltalán nem fűtötte hatalmi vágy, szeme előtt mindig Isten dicsőségének szolgálata lebegett, tulajdonképpen még király sem akart lenni, pusztán engedelmeskedett népe kívánságának. Nála buzgóbb pártfogója nem volt a katolikus egyháznak hazánkban, de istenfélő jelleme mellett rendelkezett a nagy királyok valamennyi földi jó tulajdonságával is. III. Béla avatta szentté 1192-ben.

Ma: – Ma van Magyarországon a Határőrök Napja, amelyet pár éves hagyomány szerint Szent László király napján tartanak.
– Ma van a Magyarországi Lengyelek Napja.
– Ma van Dzsibuti nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve tört ki zendülés a PATYOMKIN PÁNCÉLOS fedélzetén. A lázadás kirobbanásának közvetlen oka az volt, hogy romlott húst adtak a legénységnek. A zendülésről Eizenstein rendezett világsikerű filmet. * * *

– 140 éve született HELEN KELLER amerikai írónő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves ISABELLE ADJANI francia színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éves TOBEY MAGUIRE amerikai színész, A remény városa, az Agyament Harry, a Félelem és reszketés Las Vegasban és az Árvák hercege című film közreműködője, a Pókember című film címszereplője.

– 35 éves NICO ROSBERG finn származású német autóversenyző, 2016-ban a Forma-1 világbajnoka. Ma ünnepel még:

– BOGUSLAW LINDA (1952) lengyel színész és rendező, a Véletlen, a Hekusok, a Danton és a Magányos nő, valamint sok magyar alkotás, például a Szirmok, virágok, koszorúk, az Elveszett illúziók, az Eszkimó asszony fázik és a Megfelelő ember kényes feladatra című film szereplője.

– KHADJA NIN (1959) burundi modell, énekesnő, a nagysikerű Mama című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.