Mai évfordulóink – 2020. június 29.

Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. június 29., hétfő

a Nap kél 4.50, nyugszik 20.45 – a Hold kél 14.08, nyugszik 1.13 órakor

mottó: “Egy győzelem gyöngévé tesz egy népet, egy vereség föltámaszt egy másikat.” Saint-Exupéry

– Péter és Pál napja. A Péter a legelterjedtebb nevek egyike, eredete ennek ellenére elég bizonytalan. Petrosz alakú görög előfordulásáig tudjuk követni visszafelé, ez esetben jelentése kőszikla, s Péter apostolt hívta így Jézus. Aki azonban arameus nyelven beszélt, így ez az analógia sántít. Pál napja hétfőn is volt, és lesz holnap is. Ma Aladár és Judit nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma van Szent Péter és Szent Pál ünnepe. Szent Péter volt az első pápa, “az apostolok fejedelme”, s a pápákon kívül ő a halászok védőszentje is. Szent Pál, a legendás Saul “a nemzetek apostola”, egyébiránt pedig Görögország és Málta patrónusa.

– Mivel e nap hagyományosan az aratás kezdetének napja, nagyon sok népszokás kapcsolódik hozzá. Mivel pedig Szent Péter a halászok védőszentje is, e napon nagy halászünnepeket is tartanak, sok helyen botra akasztott pontyot visznek végig a falun.

Ma: – Ma van a Seychelle-szigetek nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY francia író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el VITTORIO GASSMAN olasz színész. Mi a moziból, az Előzés, a Belfegor a pokolból, az Éjfélkor indul útjára a gyönyör, a Fehér telefonok, A terasz, A nő illata, a Keserű rizs és a Brancaleone ármádiája című filmjéből ismerjük, az olaszok azonban csodás színpadi alakításait is számon tartják, hisz volt Othello, sőt Hamlet is. Honfitársai azt is jól tudják, hogy egyike volt a legintelligensebb színészeknek, remekül írt, s egy időben színésziskolája is volt, amelyben természetesen tanított is. Nem csak tisztelték, de őszintén szerették is, kivált, hogy valódi latin temperamentum volt, négy feleséget fogyasztott.

– 80 éve hunyt el PAUL KLEE svájci festő. Pályafutását grafikákkal kezdte, amelyek témáját egyébként olvasmányélményeiből vette. Azért is foglalkozott a rajzzal, mert a színek nem érdekelték, annál inkább a vonalak. Talán egész életében a vonalak strukturáit böngészte volna, ha el nem kerül Észak-Afrikába, ahol ezt írta naplójába: “A szín lenyűgözött… egyszer s mindenkorra… A szín és én egyek vagyunk”. Ettől fogva szép színes képeket festett, amelyeken azért senki ne keressen afrikai tájakat. A híres Tűz este című festményén se fedezhető fel se tűz, se este, ettől függetlenül a New York-i Modern Művészeti Múzeum féltett kincse.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves FIDEL LÁSZLÓ kajakozó, ötszörös világbajnok, a barcelonai olimpia ezüstérmese. Ma ünnepel még:

– GARY BUSEY (1943) amerikai színész, a Halálugrás, a Holt pont, a Csillag születik, a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Halálos fegyver, az Úszó erőd és A cég című film szereplője.

– RICHARD LEWIS (1947) amerikai színész, a Volt egyszer egy gyilkosság, a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme és a Las Vegas végállomás című film szereplője.

– TROKÁN ANNA (1984) színésznő, a Budapesti Kamaraszínház, majd a veszprémi Petőfi Színház volt tagja, Trokán Péter és Papadimitriu Athina lánya.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.