Mai évfordulóink – 2020. szeptember 5.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 5., szombat

a Nap kél 6.08, nyugszik 19.16 – a Hold kél 20.54, nyugszik 9.06 órakor

mottó: “A legtöbb ember kisebbségi érzete kis kunyhó. Az enyém: székesegyház.” Arthur Koestler

– Viktor és Lőrinc napja. A Viktor latin név, jelentése: győző, amelyből később a Győző férfinév is lett. A Lőrinc szintén latin eredetű, az ókorban a Laurentumból származó férfiakat hívták Laurentiusnak. Ennek rövidülése lett a Lőrinc. Ma Albert nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Zakariásra emlékezünk, aki Keresztelő Szent János apja volt. Feleségével, Erzsébettel sokáig gyermekáldás nélkül éltek, s mivel már életük végén jártak, örökre le is mondtak róla. Ám egy napon megjelent Zakariás előtt Gábor arkangyal azzal az isteni üzenettel, hogy nemsokára gyermeke születik, aki majd előkészíti az utat a Megváltó előtt. Zakariás azonban kételkedett az angyal szavában, ezért fia születéséig megnémult. Az angyal szava persze igaznak bizonyult, és Isten gondoskodott arról is, hogy a kis János túlélje a betlehemi gyermekgyilkosságokat. Zakariás az iszlámnak is prófétája, alakja szerepel a Koránban, sírja pedig az aleppói Nagymecsetben van. Ha még megvan.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 285 éve született JOHANN CHRISTIAN BACH német zeneszerző és orgonaművész. A halhatatlan Johann Sebastian Bach legkisebb fia volt, s rendkívül gazdag életművet hagyott hátra, amely azonban változó színvonalú műveket tartalmaz. Formaépítkezése azonban egészen kiváló, meghatározó hatással volt Mozart művészetére is.

– 115 éve született ARTHUR KOESTLER magyar származású író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 255 éve hunyt el PHILIPPE CAYLUS francia régész és műpártoló. Az antik művészet kutatásának egyik nagyon jelentős úttörője volt; beutazta a nagy ókori kultúrák egykori helyszíneit, Olaszországot, Görögországot és a kisázsiai partvidéket, ezenkívül komoly archeológiai tanulmányokat is folytatott. Párizsba hazatérve teljesen a régiségtudomány művelésének szentelte magát, ő tette az első lépéseket a ránkmaradt régészeti anyagok összegyűjtésére és történeti rendszerezésére.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves RAQUEL WELCH amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves BAKAI ESZTER kosárlabdázónő, sokszoros bajnok és kupagyőztes, több mint százszoros válogatott.

– 75 éves BÓBIS ILDIKÓ vívónő, háromszoros világbajnok, négy ízben is az Év vívónője.

– 50 éves ŐZE ÁRON színész, rendező, színigazgató. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– PAUL BREITNER (1951) német labdarúgó, a Bayern München legendás játékosa, a Real Madrid volt kiválósága, ötszörös német és kétszeres spanyol bajnok, német és spanyol kupagyőztes, BEK-győztes, az 1972-ben Európa-bajnoki és az 1974-ben világbajnoki aranyérmet nyert válogatott tagja.

– RÉKASI KÁROLY (1962) színész, a Barátok közt című tévésorozatban Barta Zsolt alakítója, A rendőrsztori és a Pizzás című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.