60 éves DIEGO MARADONA

Október 30-án 60 éves DIEGO MARADONA argentin labdarúgó

Tizennégy évesen már a jónevű Argentinos Juniors-ban focizott, s tizennyolcadik születésnapjára azzal lepte meg magát, hogy gólkirály lett hazájában. Ettől kezdve évekig töretlenül fejlődött a pályafutása, háromszor egymás után választották az év játékosának, majd meghódította Európát is. A Barcelonával spanyol kupát nyert, a Napolival pedig két olasz bajnokságot és UEFA-kupát. Természetesen a válogatottba is bekerült, 1986-ban világbajnok és a Mundial legjobb játékosa lett. 1990-ben is ott volt a vébén, de akkor elveszítették a döntőt, s ő nem tudta feldolgozni a kudarcot, elindult a lejtőn lefelé.

Egyik botránya követte a másikat, kocsmákban verekedett, légpuskával lövöldözött az újságírókra, majd Kubába utazott gyógyulni. Az eredmény ugyan kétséges, annyi szerencsére sikerült elérniük az orvosoknak, hogy a legendás gólvágó még életben van. Pedig hazájában ma is félistenként tisztelik, sok rajongója a házi oltárra is kitette a fényképét, az a legkevesebb, hogy az argentin szövetség rendelete szerint a válogatottban sosem húzhatja magára senki a 10-es mezt, de pár éve őt választották meg a XX. század argentin sportolójának is.

Az “El Pibe de Oro”, azaz “Az aranycsöppség” ténylegesen 1997-ben vonult vissza, s amint akkor mondta valaki: míg focit játszanak a földolyón, Maradona neve is fennmarad. (Kalendárium Press)

Születésnapjára a Kalendárium Press webáruháza a Focihősök című könyvsorozat róla szóló kötetét kínálja 20% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged . Bookmark the permalink.