150 éve hunyt el MOSONYI MIHÁLY

Október 31-én 150 éve hunyt el MOSONYI MIHÁLY zeneszerző

A XIX. századi magyar zene kiemelkedő alakja volt, akit Erkel Ferenc mellett előkelő hely illet meg nemzeti operatörténetünkben. Pedig nem is volt igazán magyar, eredetileg Brandnak hívták, Ausztriában született, s csak halála előtt egy évtizeddel vette fel a Mosonyi nevet.

Igencsak mozgalmas élete volt, működött sekrestyésként, dolgozott nevelőként Pejachevich grófnál, és nemzetőrként harcolt a magyar szabadságharcban. Lelkesedésében még a Marseillaise-re is átiratot készített. Egyébként autodidakta zenész volt, ehhez képest elég sokra vitte. Liszt Ferenc és Richard Wagner hatása alatt alkotott, első művét is Liszt biztatására komponálta, igaz ugyan, hogy a nagy zeneszerző végül nem javasolta bemutatásra Mosonyi zsengéjét. A negatív, de értő kritika nem szegte kedvét, sőt. Eltökélte, hogy komponál egy “minden alkotóelemében magyar” nemzeti dalművet, s így született meg a Szép Ilonka című operája, amely élete fő műve lett.

Operájával mestere és példaképe, Liszt is meg volt elégedve, s barátságuk ezután mélyedt el. Mosonyi fontos szerepet vállalt Liszt Koronázási miséjének bemutatásában, s ezt Liszt később a Szép Ilonka két motívumára komponált zongorafantáziájával köszönte meg. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban megpróbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.