120 éve hunyt el OSCAR WILDE

November 30-án 120 éve hunyt el OSCAR WILDE ír író

Kiváló képességű ember volt, s egészen eredeti jellem, élete kész regény. Meg volt győződve kiváló adottságairól, ezért fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz, s el is érte célját. Oxfordi reményeinek a szigorú iskolai vezetés ugyan hamar véget vetett, de nem bánkódott; “Hát nem leszek begyepesedett oxfordi tanár – írta egy barátjának -, költő, író, drámaíró leszek. Híres leszek, s ha híres nem lehetek, leszek hírhedt.” Akkor még nem tudta, hogy mindkét célját el is éri.

Finghal O’ Flaherty nevét Oscar Wilde-re változtatta, Londonba ment, ahol hamar a társasági élet középpontjába került, ő lett a dandy tipikus megtestesítője. Feltűnően öltözködött, s különc viselkedésétől volt hangos a város. Egyik jellemző történet vele kapcsolatban, hogy bement egy virágüzletbe, s megkérte az eladónőt, vegyen ki a kirakatból pár csokor kankalint. Hány csokrot parancsol – kérdezte az eladó, mire ő így válaszolt: Nem akarok venni egyet sem, csak azért kértem, hogy vegye ki őket onnan, mert bizonyára már elfáradtak ott. Így éldegélt, s közben persze írt is, bár ezen tevékenységét is dandysen adta elő: “Egész nap dolgoztam – panaszkodott egyszer -, egyik versem nyomdai levonatát javítottam, délelőtt kihúztam egy vesszőt, majd délután folytattam a munkát, de meg is lett az eredménye, visszaállítottam a vesszőt. A valóságban persze nagyon is komolyan dolgozott, hiszen világsikerű, A canterville-i kísértet, a Bunbury, vagy a Dorian Gray arcképe című műveit csak megírta valamikor.

S mikor elérte élete nagy célját, és híres lett, hírhedtté is vált. Homoszexuális volt ugyanis, s elcsábította egy lord kiskorú fiát, amiért annak apja feljelentette. Dicsősége csúcsán, sikeres és népszerű íróként azt hitte, hogy lehengerli majd a bíróságot, de ez az elképzelése nem jött be. Gúnyos viselkedésével magára haragította a bírákat, akik egy szégyenteljes per végén két évi börtönre ítélték.

A rabság teljesen megtörte, s mivel szabadulása után sem fogadta vissza az angol társadalom, Franciaországba menekült, s az angol irodalom óriása sosem írt többet angolul. (kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.