85 éves WOODY ALLEN

December 1-jén 85 éves WOODY ALLEN Oscar-díjas amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró

New York híres-hírhedt Brooklyn negyedében nőtt fel, zsidó családban, s – amint maga mondogatja – jellegzetes new york-i zsidó értelmiségi lett belőle. Színészként a Greenwich Village apró színpadain kezdte, első filmszerepét a Mi újság cicababa? című filmben alakította 1965-ben. A kezdetektől fogva érdekelte a filmkészítés valamennyi mozzanata, így – mint annak idején Charlie Chaplin – szinte mindent maga kezdett csinálni. Belefogott a rendezésbe, filmjeinek általában maga írta a forgatókönyveit is, s természetesen a főszerepeket is ő alakította.

Világsikerű filmek egész sorát készítette, a Fogd a pénzt és fuss! című művével tűnt fel 1971-ben, majd sorra következtek filmjei; a Játszd újra, Sam, A jónevű senki, az Annie Hall, a Manhattan, a Szentivánéji szexkomédia, a Zelig, a Broadway Danny Rose, a Kairó bíbor rózsája, a Hannah és nővérei, A rádió aranykora. Szinte minden filmje eljutott hazánkba is, a Játszd újra, Sam! című műve pedig – amelyet Amerikában is színpadon játszottak először – a Vígszínházban “időtlen idők” óta megy, s egyike az utóbbi évtizedek legsikeresebb magyar színházi előadásainak. Filmjeivel számos díjat nyert, az Oscar-díjat 1977-ben kapta.

A filmen kívül egyetlen nagy szenvedélye van, a zene. Remekül klarinétozik, rendszeresen fellép egy bárban, s az előadást – ha rajta múlik – soha, semmiért el nem mulasztja. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged . Bookmark the permalink.