Mai évfordulóink – 2020. december 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. december 29., csütörtök

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.01 – a Hold kél 15.20, nyugszik 6.57 órakor

mottó: “Az igazságosság könyörületesség nélkül – embertelenség.” Aquinói Szent Tamás

– Tamás és Tamara napja. Az iker jelentésű Tamás név nagyon régi, már a görög is az arameusból vette át. Rendkívül népszerű és elterjedt, az év során többször is szerepel a naptárban, legutóbb épp egy hete lehetett köszönteni viselőiket. A Tamara héber név, és datolyapálmát jelent. Ma Aszpázia, Dávid és Jonatán nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Becket Tamás emléknapja. A szentté avatott angol püspök canterbury érseke volt, s nagy lelkierővel védelmezte egyházát és a hitet II. Henrik király ellenében. Végül az oltár előtt ölték meg. Henriknek később vezekelnie kellett bűneiért, a Becket Tamásnak szentelt katedrális pedig zarándokhely lett.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 220 éve született CHARLES GOODYEAR amerikai kémikus. A kaucsuk vulkanizálásának kidolgozója a véletlennek, illetve házsártos feleségének köszönhette sikerét. Valójában azzal kísérletezett, hogy a kaucsukot rugalmassá változtassa, de öt éven át sikertelenül dolgozott. Amikor felesége – sokadjára – dühösen berontott a műhelyébe, Goodyear ijedtében a tűzbe dobta a kezében lévő kaucsukot – amely felfúvódott. Így fedezte fel a vulkanizálást. Lám, mi mindent köszönhet az emberiség a nőknek… Szegény Goodyearnak különben csak a baja volt találmányával, miközben mások egyszerűen ellopták az eljárást, és milliókat kerestek vele, ő sehol nem tudta kamatoztatni, Párizsban még be is börtönözték.

– 850 éve hunyt el BECKET TAMÁS canterbury érsek. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves VINCZE VIKTÓRIA táncdalénekesnő, a Mosolyodat el kellene ültetni és a Hány éjjel vártam című dal előadója. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 40 éves YVONNE BOENISCH német cselgáncsozónő az athéni olimpián az 57 kilogrammos súlycsoport győztese.

– 70 éves CSAPÓ GÉZA kajakozó, hatszoros világbajnok, 1973-ban az Év Sportolója.

– 45 éves SHAWN HATOSY amerikai színész, a Faculty – Az invázium, a Mindenütt jó, a Rád vagyok kattanva, a Végszükség és az Esküdni mernék című film szereplője.

– 55 éves JOHN HAYMES NEWTON amerikai színész, a nálunk is népszerű Melrose Place című sorozatban Ryan McBride alakítója, a Goodbye America, az Életben maradtak és a Sivatagi sólyom című film szereplője. Ma ünnepel még:

– TED DANSON (1947) amerikai színész, a Három férfi és egy bébi, a Három férfi és egy kis hölgy, a Made in America és a Ryan közlegény megmentése című film, valamint a Cheers című minisorozat szereplője.

– JUDE LAW (1972) angol színész, az Oscar Wilde szerelmei, A tehetséges Mr. Ripley, az Ellenség a kapuknál, az A.I. – Mesterséges értelem, A kárhozat útja, a Holiday, a Bűnös viszonyok és az Anna Karenina című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.