Mai évfordulóink – 2020. december 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. december 31., csütörtök

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.03 – a Hold kél 17.14, nyugszik 8.45 órakor

mottó: “Szeretnék egy kicsit nevetni is. És nem tudok nevetni, ha röhögtetnek.” Karinthy Frigyes

– Szilveszter napja. Latin eredetű név, s azt jelenti: erdő melletti. A római mitológiában Silvanus volt az erdők istene, s e névből alakult ki a Sylvester név, amelyet három pápa is viselt. Ma köszöntsük Márió, Máriusz, Melánia és Ubul nevű ismerőseinket is!

– Ma van Szent Szilveszter pápa emléknapja. Az ő uralkodása alatt tört ki a viszály Arius tanai és a pápai hivatalos vélemény között az egylényegű Istenről; a homoiusziosz és a homousziosz harcát Az ember tragédiájából is jól ismerhetjük.

– A néphit számos vidám szokást sorolt az év utolsó napjához. Szilveszter éjjel például sok helyen különböző praktikákkal próbálták kifürkészni a jövőt; gombócot főztek vagy ólmot öntöttek e célból.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

December 31-e, szilveszter a vidámság napja. A számok és a természet törvényei szerint azonban ugyanolyan nap mint a többi. Ezen a napon is ugyanannyi ember született mint a többi napokon, és ugyanannyi ember számára volt ez a nap a halál, az elmúlás napja. Az általános jókedv közepette is komolyan kell venni tehát ezt a napot, hisz különben a kötelező bolondozás törvényének engedve sohasem tudnánk olyan kiváló emberekről megemlékezni, akik a sors szeszélye folytán e napon születtek, vagy fejezték be életüket.

– 470 éve született HENRI DE LORRAINE francia hadvezér, Guise hercege. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 410 éve hunyt el LUDOLF VAN CEULEN holland matematikus. Hadmérnök volt, de nem a harctereken, hanem a dolgozószoba homályában harcolt, s nem az ellenséggel, hanem a számokkal. Legnagyobb küzdelmét a pí-vel vívta, s fényes győzelmet aratott felette. Értékét ugyanis sikerült előbb húsz, majd 35 tizedesjegyig kiszámolnia.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves BARBARA CARRERA nicaraguai származású amerikai színésznő, a Magányos farkas, a Becsapódási pont és a Pánikjárat, valamint a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-film szereplője, a Dallas című filmsorozatban Angelica Nero alakítója. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 75 éves KERTÉSZ ZSUZSA bemondónő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves NICHOLAS SPARKS amerikai író. Egyike napjaink legnépszerűbb szerzőinek, romantikus, szerelmes regényei az egész világon hódítanak, könyveit félszáz nyelven mintegy 120 millió példányban adták már ki, magyarul is tucatnyi bestsellere olvasható. Érzelmes regényeit nagyon szívesen viszik filmre, eddig egy híján egytucat mozifilm készült írásaiból. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!) Ma ünnepel még:

– ANTHONY HOPKINS (1937) angol színész, Az oroszlán télen, A Bounty, A bárányok hallgatnak, a Napok romjai, a Ha eljön Joe Black, a Hannibal, A vörös sárkány és a Nagy Sándor, a hódító című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.