Mai évfordulóink – 2021. január 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 30., szombat

a Nap kél 7.13, nyugszik 16.42 – a Hold kél 18.38, nyugszik 8.32 órakor

mottó: “Az okos bíró a részeg embert józan korában bünteti.” régi magyar mondás

– Martina, Gerda napja. A Martina latin eredetű, s valójában a Martinusból keletkezett Márton női változata. A Gerda a germán vessző jelentésű szóból származik, s a Gertából alakult ki. Ma Gellért és Jácinta nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Bathildis emléknapja. Szolgálólányból lett II. Klodvig frank király felesége, és három gyermeket szült urának. Akinek halála után kiskorú fiai helyett uralkodnia is kellett, ám hét év múltán, miután legidősebb fia elérte a nagykorúságot és trónra lépett, visszavonult a hatalomtól, és egy kolostorba költözött. Későbbi életét teljesen Istennek szentelte, semmilyen kiváltságra – ami anyakirálynőként megillette volna – nem tartott igényt. 680-ban halt meg, sírjánál sok csoda történt, ezért Jámbor Lajos király 833-ban felnyittatta a sírt, és Bathildis testét halála után másfél századdal is teljes épségben találták.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 400 éve született Sárospatakon II. RÁKÓCZI GYÖRGY erdélyi fejedelem. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éve hunyt el CZÓBEL BÉLA festő. A híres nagybányai művésztelep egyik vezéregyénisége volt, de külföldön is értékelték művészi törekvéseit, Párizsban például Picasso barátságát élvezhette. Magyarországon több helyen is alkotott, például Szentendrén, a nyarakat pedig általában Hatvany Ferenc Heves vármegyei birtokán töltötte. Festői világának alapja is a természetelvűség volt, sok tájképet festett, de szépek csendéletei és aktjai is. 1975-ben Szentendrén múzeum nyílt műveinek bemutatására.

– 465 éve hunyt el TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN költő. Fiatalon részt vett a török elleni harcokban, ám egy súlyos sebesülés következtében megbénult az egyik karja, így le kellett tennie a kardot. Felvette viszont a lantot, tovább járta a végvárakat, és zenés versekben örökítette meg a török elleni harcok fejleményeit. Voltaképpen nem is költő volt, hanem afféle középkori “riporter”, aki az egyik végvárban tapasztaltakról írott énekeket aztán a többi várban előadva tudósította a harcosokat a történtekről. Históriás énekei külön gyűjteményben is megjelentek, ez volt a híres Cronica, amely 1554-ben jelent meg Kolozsvárott, és kezdő sorai a mai újságíróknak is megszívlelendőek. Így kezdte ugyanis gyűjteményét: “Az mi keveset írtam, igazat írtam”. S mily remekül, költészete Balassi Bálintra is nagy hatást gyakorolt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves PHIL COLLINS brit énekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– II. ABDALLAH (1962) jordán király.

– DEÁK-BÁRDOS MIHÁLY (1975) birkózó, hétszeres magyar bajnok, Európa-bajnok, négyszeres világbajnoki ezüstérmes.

– STORCZ BOTOND (1975) kajakozó, háromszoros olimpiai, valamint négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, a sydney-i olimpián Kammerer Zoltánnal a kajak kettes aranyérmese és a szintén olimpiai bajnokságot nyert négyes tagja, az athéni olimpián győztes kajak négyes kiválósága.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.