Mai évfordulóink – 2021. június 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. június 24., csütörtök

a Nap kél 4.48 nyugszik 20.45 – a Hold kél 20.54, nyugszik 4.04 órakor

mottó: “Azért akarta Isten, hogy minden ember egyetlen embertől származzék, hogy szeressék egymást mindnyájan.” Kapisztrán János

– Iván napja. Tulajdonképpen a Jánosból származik, oly módon, hogy régen volt a magyarban a Jovános, ebből lett az Ivános, abból pedig az Iván. Ennek kialakulását segítette az orosz Ivan név is. Ma Héra és Levente nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Keresztelő Szent János emléknapja. Ő volt Jézus Krisztus eljövetelének hírnöke, egyébként pedig Szent Erzsébetnek, Szűz Mária rokonának a fia. Ő mondta a Jordán folyónál megjelenő Jézusra: “Íme, az Isten báránya! Ő veszi el a világ bűneit!” Jézuson kívül ő az egyetlen, akinek földi születését megünnepli az egyház. Ö a szerzetesek védőszentje.

– Ma van – nem hivatalosan – a Szent Iván napja is, amelyhez számos népszokás kapcsolódik. Sok helyen ilyenkor mágikus tüzet gyújtanak, amit átugorva biztosítják a jó termést. A szentivánéji tűz különben a szerelemre is nagyon jótékony hatással van, a csíki falvakban még a lányokat is átugorják.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született JUAN MANUEL FANGIO argentin autóversenyző. Minden idők legsikeresebb Forma 1-es pilótája volt, ötször mnyert világbajnokságot. Összesen 24 Forma 1-es győzelmet aratott.

– 635 éve született KAPISZTRÁN JÁNOS olasz szerzetes. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves HALASI IMRE rendező. Édesapja a debreceni Csokonai Színház gazdasági igazgatója volt, így már gyerekként megismerte a színház világát. A főiskola elvégzése után a Mikroszkóp Színpadon és Szegeden kezdte a rendezést, majd alapító tagja lett a zalaegerszegi színháznak, ahol igazgató-főrendezőként is dolgozott, azt követően pedig a Fővárosi Operettszínház direktora volt. Prózai darabok mellett szívesen rendez zenés darabokat is, pár éve például A montmartre-i ibolya című operettet vitte színre sikerrel, de jól sikerült a Zorba című musical-rendezése is.

– 55 éves MÉSZÁROS ERIKA kajakozónő, kétszeres világbajnok, a barcelonai olimpián győztes “aranynégyes” tagja.

– 60 éves NATALJA SAPOSNYIKOVA orosz tornásznő, az 1980-as olimpián a lóugrás győztese. Ma ünnepel még:

– JANICS NATASA (1982) kajakozónő, háromszoros olimpiai és tizenkilencszeres világbajnok, az athéni olimpián az egyes, Kovács Katalinnal pedig az athéni és a pekingi olimpián a kettes hajó győztese.

– LIONEL MESSI (1987) argentin labdarúgó, a Barcelona és hazája válogatottjának világsztárja.

– SHERRY STRINGFIELD (1967) amerikai színésznő, a Vészhelyzet című filmsorozatban Susan Lewis doktornő alakítója.

– TOLCSVAY LÁSZLÓ (1950) rockzenész, az Illés együttes tagja.

– PETER WELLER (1947) amerikai színész és rendező, a Robotzsaru, a Meztelen ebéd, a Nyomul a 8. dimenzió, a Rázd le, a Szivárvány sugárút, az Eredete ismeretlen, a Csalétek és Az alagút című film szereplője, A helyettes feleség című film készítője és közreműködője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.