635 éve született KAPISZTRÁN JÁNOS

2021. június 24-én 635 éve született KAPISZTRÁN JÁNOS olasz szerzetes

Hetven évet élt, s ebből mindössze másfelet töltött hazánkban, mégis szinte magyarként él a nemzet emlékezetében. Nem érdemtelenül, hiszen a török elleni küzdelem egyik vezéreként fontos szerepet vállalt a magyarság élet-halálharcában, egyebek mellett a rendkívüli jelentőségű nándorfehérvári csatában.

Anélkül, hogy bárki kétségbe vonhatná a szentté avatott ferences múlhatatlan érdemeit, meg kell jegyezni, hogy életében korántsem volt a szemét örökkön az ég felé fordító pipogya barát, sőt. Egy időben például inkvizítorként tevékenykedett, s akkortájt kevés embertől rettegtek jobban nála. Sok korabeli leírás maradt fenn ténykedéséről, az egyik beszámoló szerint egy alkalommal lovakkal szaggatott szét egy eretneket, majd “saját kezével szedte össze az összeroncsolt tagokat és a poros beleket”. Ez ma már megbotránkoztató cselekedetnek tűnhet, akkoriban azonban teljesen megszokott eljárás volt. Amikor Firenze mellett egy üldözött eretnek szekta vezérét három napon át pörkölte lassú tűzön, még a pápa is személyes jelenlétével tisztelte meg az eseményt.

De még nehéz feladata során is tanúságát adta keresztényi könyörületességének, amikor Anconában egyszerre 36 tanyát égetett fel, és 86 embert küldött máglyára, három asszonynak is megkegyelmezett, sőt, egy eretnek törpén is megesett a szíve. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.