480 éve halt meg FRANCISCO PIZARRO

2021. június 26-án 480 éve halt meg FRANCISCO PIZARRO spanyol tengerész

Peru, az ősi inka birodalom leigázójaként írta be nevét a történelembe, vérrel. Az általában sem galamblelkű konkvisztádorok közül is kirítt rendkívüli kegyetlenségével, brutalitásáról hihetetlen történetek keringtek, amelyek java része igaz.

Mindenki ismeri például az inka uralkodó, Atahualpa történetét, aki, hogy életét megmentse, telehordatott arannyal egy hatalmas termet, a falra rajzolt vonalat azonban nem érte el a kincs mennyisége, ezért Pizarro kivégeztette. A híres felfedezőt mentegetni kívánó utókor – persze főként honfitársai – azonban az emberi érzés megnyilvánulásaként értékelték, hogy Atahualpát eredetileg elevenen akarta megégetni, mivel azonban az inka utolsó útján felvette a keresztséget, meglágyult Pizarro szíve, és “csak” megfojtatta.

De még ez a szörnyeteg is rendelkezett méltánylást érdemlő tulajdonságokkal, rendkívül bátor volt például. A hatmilliós inka birodalmat mindössze kétszáz katonával hódította meg, s ha csatára került a sor, az első vonalban harcolt. Az Atahualpa elleni döntő ütközetben – vagy inkább öldöklésben – is legelől verekedett, s rajta kívül egyetlen spanyol sem sebesült meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.