Mai évfordulóink – 2021. június 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. június 26., szombat

a Nap kél 4.48, nyugszik 20.45 – a Hold kél 22.46, nyugszik 6.10 órakor

mottó: “Az uralkodóknak még jót tenni sincs joguk erőszakkal, népük akarata és ellenszegülése ellenére.” Batsányi János

– János és Pál napja. A János héber eredetű név, s mivel igen fennkölt jelentése van: Az Isten kegyelmes, valamennyi nagy ókori kultúrában népszerű volt, s a kereszténység is szívesen átvette, például 23 pápa viselte. A Pál ókori latin formájával eredetileg a kis termetű férfiakat jelölték, s hamar elterjedt. A magyarba is korán elkerült, már az Árpád-korban használatos volt, II. István alatt így hívták a kalocsai püspököt.

– A katolikus egyház ma emlékezik Chignini Szent Antelmusra. 1107-ben született, és másodszülött fiúként megszokásból szánta egyházi pályára az apja. Ő viszont nagyon is komolyan vette a szolgálatot, és a lavina által eltemetett chartreuse-i karthauzi kolostor újjáépítésével alapozta meg tekintélyét, majd a karthauzi rend főnöke lett. Tisztségéről később lemondott, egyszerű szerzetes lett, de tekintélye miatt folyton magas állásokra kapacitálták, s végül III. Sándor pápa Belley püskökévé tette. A karthauziak 1607-től tisztelik hivatalos szentként.

Ma: – Ma van a Közalkalmazottak Napja.
– Ma van a Kábítószerfogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja.
– Ma van a Kínzás Áldozatai Támogatásának Világnapja.
– Ma van Madagaszkár és Szomáliföld nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 480 éve halt meg FRANCISCO PIZARRO spanyol tengerész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves GREG LEMOND amerikai kerékpáros. Amikor huszonkétévesen óriási meglepetésre megnyerte a világbajnokságot, a szakírók véletlennek minősítették az esetet, s nem jósoltak nagy jövőt neki. Tévedtek, Greg ugyanis három év múlva megnyerte a leghíresebb körversenyt, a Tour de France-ot is. Ekkor egy vadászaton hasba lőtték, hajszálon múlt az élete, s mikor mégis megmaradt, a szakírók megjósolták: soha nem ül többé biciklire. Ezúttal is tévedtek: két éves gyógyulás után visszatért, s még abban az évben ismét megnyerte a vébét és a Tourt, sőt, a francia körversenyen 1990-ben harmadszor is diadalmaskodott. Majd mielőtt a szakírók ismét tollat ragadtak volna, visszavonult.

– 70 éves PAMELA BELLWOOD amerikai színésznő, a hazai képernyőkre is elkerült Dinasztia című filmsorozatban Claudia alakítója.

– 50 éves MASSIMILIANO BIAGGI olasz motorversenyző, a 250 kcm-es géposztály négyszeres gyorsasági világbajnoka.

– 35 éves TAKÁCS NIKOLAS énekes, a 2010-es X-Faktor tehetségkutató vetélkedő 2. helyezettje. Ma ünnepel még:

– ROVERT DAVI (1953) amerikai színész, a Kincsvadászok, A cselszövés, a Megfigyelés alatt, a Rendőrvicc, a Drágán add a halálod, a Showgirls és A negyedik terror című film szereplője, a hozzánk is eljutott Profiler – Pszichozsaru című sorozatban Bailey Malone alakítója.

– ARIANA GRANDE (1993)amerikai énekesnő, kétszeres Grammy-díjas, egyebek mellett a Side To Side című világsláger előadója.

– PAOLO MALDINI (1968) olasz labdarúgó, sokszoros olasz bajnok és háromszoros BEK-győztes, a válogatott volt kiválósága, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, a Milan szupersztárja.

– CHRIS O’DONNELL (1970) amerikai színész, a Sült, zöld paradicsom, az Egy asszony illata, a Mindörökké Batman, a Batman és Robin, a Kék ég, az Eszelős szerelem és a Kinsey – Mindenki másképp csinálja című film szereplője, a Stephen Herek-féle A három testőr című filmben D’Artagnan alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.