Mai évfordulóink – 2021. június 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. június 29., kedd

a Nap kél 4.50, nyugszik 20.45 – a Hold kél -, nyugszik 9.58 órakor

mottó: “Nincs oly nagy tűz, hogy magátul el ne aludjék, ha fát nem raksz reá.” Pázmány Péter

ennek ellenére elég bizonytalan. Petrosz alakú görög előfordulásáig tudjuk követni visszafelé, ez esetben jelentése kőszikla, s Péter apostolt hívta így Jézus. Aki azonban arameus nyelven beszélt, így ez az analógia sántít. A Pált lásd: szerdai anyagunkban. Ma Aladár és Judit nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma van szent Péter és Szent Pál ünnepe. Szent Péter volt az első pápa, “az apostolok fejedelme”, s a pápákon kívül ő a halászok védőszentje is. Szent Pál, a legendás Saul “a nemzetek apostola”, egyébiránt pedig Görögország és Málta patrónusa.

– Mivel e nap hagyományosan az aratás kezdetének napja, nagyon sok népszokás kapcsolódik hozzá. Mivel pedig Szent Péter a halászok védőszentje is, e napon nagy halászünnepeket is tartanak, sok helyen botra akasztott pontyot visznek végig a falun.

Ma: – Ma van a Seychelle-szigetek nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 565 éve, hetekkel a nándorfehérvári diadal előtt rendelte el a DÉLI HARANGSZÓ-t III. Calixtus pápa. Az a közkeletű vélekedés tehát, hogy a déli harangszó a nándorfehérvári győzelem emlékére szól, hamis. * * *

– 90 éve született MARTIN MIKLÓS vízilabdázó. A Bp. Dózsa játékosaként négy magyar bajnoki címet szerzett, s kivételes technikai tudása révén – alacsony termete ellenére – bekerült a válogatottba is. Tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet nyert gárdának, majd 1954-ben a torinói Európa-bajnokságon ismét a dobogó legfelső fokára állhatott. Részt vett a melbourne-i olimpián is, ám a torna megkezdése előtt megsérült, így nem játszhatott. Társai újfent olimpiai bajnokok lettek, s bár a neve nem szerepel a statisztikákban, ő is megkapta az aranyérmet, így tulajdonképpen kétszeres olimpiai bajnoknak is mondhatnánk. Visszavonulása után elvégezte a párizsi Sorbonne egyetemet, s Kaliforniában volt a francia nyelv és irodalom professzora. 2019-ben hunyt el.

– 135 éve született ROBERT SCHUMANN francia államférfi. Névrokonától eltérően nem német zeneszerző volt, hanem francia politikus, de a maga nemében ő is jelentős hatást gyakorolt az utókorra. Ö tekinthető ugyanis az egyesülő Európa szellemi atyjának, az ő kezdeményezésére jött létre ugyanis az Európai Szén- és Acélközösség, az első európai integrációs szervezet, és az ő tervein alapszik az Európai Gazdasági Közösség. Nem véletlen tehát, hogy ma is az ő nevét viseli a közös Európa ügyéért munkálkodó politikusnak járó Schuman-díj.

– 55 éve hunyt el JÁRDÁNYI PÁL zeneszerző és népzenekutató. Ő dolgozta ki a magyar népzene típusrendjét, és ő szerkesztette a Magyar Népzene Tára első és negyedik kötetét. Zeneszerzőként is kiváló volt, díjnyertese például az 1948-as Bartók Fesztivál Zeneszerzőversenyének.

– 705 éve hunyt el RAIMUNDUS LULLUS katalán filozófus, költő és író. Eredetileg Ramón Llullnak hívták, nemesi család sarja volt, ifjúkorában a mallorcai udvarban élt, mint II. Jakab mallorcai trónörökös nevelője, majd udvarmestere. Harmincéves elmúlt, amikor visszavonult a világ hívságaitól a La Real cisztercita kolostorba, megtanult arabul és latinul, s a tudós könyveket tanulmányozta. Ezután vándorprédikátorként járta Európát. A katalán irodalmi nyelv megteremtője, minden idők egyik legtermékenyebb írója volt, közel kétszázötven műve ismert. Nagyon népszerű volt Blanquerna című életrajzi regénye, azt elolvasva mondott le a trónról V. Celesztin pápa. Híres metafora-gyűjteménye miatt a spanyol misztikusok előfutárának is tekintik, A csodák könyve című műve pedig Félix címen az egész világon elterjedt. Munkássága, főként filozófiája nagy hatással volt az utókorra, Giordano Brunóra éppúgy, mint Leibnizre.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– GARY BUSEY (1943) amerikai színész, a Halálugrás, a Holt pont, a Csillag születik, a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Halálos fegyver, az Úszó erőd és A cég című film szereplője.

– CSAPLÁR VILMOS (1947) író, elbeszélések és a nagyon olvasott – sőt meg is filmesített – Pénzt, de sokat című regény, szerzője, Bódy Gábor Nárcisz és Psyché, valamint A kutya éji dala című filmjének forgatókönyvírója, a Kurva vagyok és az Igazságos Kádár János című nagy port kavart könyvek szerzője.

– RICHARD LEWIS (1947) amerikai színész, a Volt egyszer egy gyilkosság, a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme és a Las Vegas végállomás című film szereplője.

– TROKÁN ANNA (1984) színésznő, a Budapesti Kamaraszínház, majd a veszprémi Petőfi Színház volt tagja, Trokán Péter és Papadimitriu Athina lánya.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.