Mai évfordulóink – 2021. június 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. június 28., hétfő

a Nap kél 4.49, nyugszik 20.45 – a Hold kél 23.51, nyugszik 8.43 órakor

mottó: “Ha hazugsághoz hasonlít, ne kezdd el az igaz szót se…” Dante

– Levente és Irén napja. A Levente régi magyar név, s nincs köze a századelőn használatos köznévhez, hiszen már Árpád fejedelem fiát is így hívták, pedig akkor még nem voltak leventék. Az Irén a görög Eiréné kiejtése nyomán született, s jelentése: béke. Ma Gyula, Laura, Leó és Tivadar nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma emlékezünk Szent Iréneuszra. A II. században élt, Szmirnából származott, de a mai Lyonban tevékenykedett, volt a város püspöke is. De nem csak a reá bízott híveket kormányozta, sokat tett egész Gallia további térítéséért is. Az egyetemes egyház ügyeiben is hallatta a szavát, ő oldotta meg Viktor pápa és a kisázsiai püspökök vitáját a húsvét ideje körül, ezért mondták, hogy méltó volt nevéhez, a görög Iréneusz ugyanis azt jelenti: a békesség embere. Nagyszerű írásai miatt elnevezték “a Nyugat fényességének” is. Valószínűleg 202-ben szenvedett vértanúhalált.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született EÖTVÖS GÁBOR bohóc. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 530 éve született VIII. HENRIK angol király. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves MARY STUART MASTERSON amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves FABIEN BARTHEZ francia labdarúgó, az Olympique Marseille és a válogatott volt kapusa, világ- és Európa-bajnok.

– 95 éves MEL BROOKS amerikai színész, rendező, filmíró, producer, zeneszerző és szövegíró, a Nicsak ki beszél még és a Lenni vagy nem lenni című film szereplője, a Bombasiker, az Űrgolyhók, valamint a Drakula halott és élvezi című film rendezője és szereplője, a Robin Hood – A fuszeklik fejedelme és Az ifjú Frankenstein című film rendezője és írója.

– 55 éves JOHN CUSACK amerikai színész, a Promenád a gyönyörbe, a Svindlerek, a Nyolc játékos a padon, az Anastasia, Az őrület határán, A John Malkovich menet, a Pop, csajok, satöbbi, az Amerika kedvencei, az Azonosság és a Kutyátlanok kíméljenek című film szereplője.

– 30 éves KEVIN DE BRUYNE belga labdarúgó, a válogatott középpályása, a Manchester City játékosa.

– 50 éves ELON MUSK dél-afrikai származású amerikai üzletember, a Tesla elektromos autók gyártója, a világ leggazdagabb embere.

– 30 éves VASTAG TAMÁS énekes, a 2010-es X-Faktor felfedezettje. Ma ünnepel még:

– RUBINT RÉKA (1978) fitnesz-edző, a honi fitnesz-guru, Schobert Norbi felesége.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.