10 éve hunyt el PETROVICS EMIL

2021. június 30-án 10 éve hunyt el PETROVICS EMIL zeneszerző

Kalandos kelet-európai gyermekkora volt, édesapja montenegrói szerb származású volt, aki Tito partizánjaként harcolt a II. világháborúban, majd német fogságba esett, szökése után pedig a bolgárok deportálták.

Ő maga Nagybecskereken született, a Vajdaságban nőtt fel, szerb volt az anyanyelve, s a negyvenes években költözött az édesanyjával hazánkba – elveszett édesapját csak az ötvenes évek közepén sikerült Belgrádban felkutatnia. Nálunk sokáig nem tudta, hogy ki is ő valójában, csak az 1956-os forradalom idején döbbent rá, hogy magyar, közelebb áll hozzá József Attila vagy Kodály Zoltán, mint a szerb költők vagy zeneszerzők. Az ötvenes években járt a Zeneakadémiára, de tanulmányai kényszerű szünetében dolgoznia is kellett: a Bányaberuházó Nemzeti Vállalatnál volt tervnyilvántartó. Zenei pályafutását is az identitáskeresés befolyásolta, az 1955-ös varsói Világifjúsági Találkozón egy szerb népdalfeldolgozással nyert, diplomamunkája pedig egy olyan kompozíció volt, amit a román Eminescu versére komponált.

Szláv származása miatt később is élénken érdeklődött a szláv kultúra iránt, saját bevallása szerint, ha nem így van, sosem nyúlt volna a Bűn és bűnhődéshez, amiből egyik leghíresebb operáját komponálta. Művészi sikerei nagy megbecsülést szereztek neki, 1986-90 között az Operaház főzeneigazgatójaként tevékenykedett, közel két évtizeden át volt országgyűlési képviselő, kétszer kapott Erkel- és Kossuth-díjat. De az egész ország ismerte, sokat szerepelt a tévében, állandó zsűritagja volt például a ki mit tud?-oknak.

A magánélete is mozgalmasan alakult, háromszor nősült, legismertebb felesége a második volt, a híres színésznő, Galambos Erzsi, akitől egyetlen gyereke született, a remek televíziós szerkesztő, rendező, Eszter. Több élettársa is volt, de mindezekről részletesen olvashatunk két kötetben megjelent vaskos önéletrajzában. (Kalendárium Press)

A képen látható könyv 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.