125 éve hunyt el  HARRIET BEECHER STOWE

2021. július 1-jén 125 éve hunyt el  HARRIET BEECHER STOWE amerikai írónő

Egy kálvinista lelkész lánya volt, s a rabszolgatartó déli államok északi határvidékén nőtt fel, így alkalma volt alaposan megismerni a négerek életét. Sok szomorú dolgot tapasztalt, mivel azonban gyenge nőként nem sokat tehetett, felháborodását kiírta magából. Így született meg a Tamás bátya kunyhója című regénye, amely méltán nevezhető a világ első bestsellerének.

A könyv sikere minden képzeletet felülmúlt, megjelenése évében 150 ezer példányban nyomtatták ki, az első öt évben pedig félmillió kelt el belőle. S nemcsak Amerikában lett hallatlan népszerű, de szerte a világon, Angliában például a rajongó olvasók köszönő levelet küldtek neki, amelyet félmillióan írt alá.

A Tamás bátya kunyhója azon kevés irodalmi alkotások egyike, amelynek nemcsak eszmei, de közvetlen, gyakorlati haszna is volt, a megható történet hatására ugyanis Oroszországban sok földesúr felszabadította a jobbágyait. Sőt, történt egy kisebb csoda is: a legendásan takarékos skótok ezer fontot adtak össze az amerikai rabszolgák felszabadítására. De természetesen az amerikai olvasók mentek a legtovább, a regénynek nem elhanyagolható szerepe volt abban, hogy az északi államok Dél ellen vonultak, így az amerikai polgárháború kitörése nem kis mértékben neki, “az amerikai realizmus anyjának” köszönhető.

Tökéletesen tisztában volt történelemformáló hatásával Abraham Lincoln is, amikor először találkoztak, a majd kétméteres elnök így köszöntötte a kistermetű írónőt: “Ön tehát az a kis asszonyka, aki ezt a nagy háborút kirobbantotta.” (Kalendárium Press)

Világsikerű könyve 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.