Mai évfordulóink – 2021. július 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. július 28., szerda

a Nap kél 5.17, nyugszik 20.23 – a Hold kél 22.54, nyugszik 10.01 órakor

mottó: “Az értelem álmai szörnyeket szülnek.” Francisco Goya

– Szabolcs napja. Eredete a homályba vész, annyi bizonyos, hogy magyar név és nagyon régi. Az Árpád-korban használatos volt, majd sokáig feledésbe merült, s csak Vörösmarty Mihály újította fel. Ma Ince és Viktor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma több szent ünnepét tartják. Szent Prochor Nikomédia első püspöke volt, és Antiochiában verték agyon a pogányok. Szent Nikánort a zsidók ölték meg, és vértanúhalált halt Szent Timon, az arábiai Bosztra városának püspöke is. Szent Eusztát katona volt, ám amikor kiderült keresztény hite, szörnyen megkínozták, de mindent túlélt. Ezért végül 316 körül lefejezték. Hasonlóan csodás módon élte túl a válogatott kínzásokat Szent Ákos is, így végül őt is le kellett fejezni. Ez Milétoszban történt, 321 körül. Szent Julián, ez a derék dalmáciai ifjú a II. század közepén szenvedett vértanúhalált.

Ma: – Ma van Peru nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 205 éve született DUNYOV ISTVÁN honvéd alezredes. Az 1848-as szabadságharc alatt ideiglenes hadügyész volt az aradi nemzetőrparancsnok oldalán. Tevékenysége miatt később halálra ítélték, majd az ítéletet tíz évi várfogságra változtatták. 1859-ben Itáliába ment, s Garibaldi szabadságharcosai közé állt. A kiegyezés után hazatérhetett volna, de ő – Kossuthhoz hasonlóan – az örök emigrációt választotta.

– 120 éve született Miskolcon VÁNDOR SÁNDOR karmester és zeneszerző. Városunk, Miskolc szülötte volt, s éppen hetven éve tűnt fel a magyar zenei életben, amikor 1936-ban megalakította a róla elnevezett kórust. Vezetésével az énekkar elsősorban Bartók és Kodály kórusművészetét népszerűsítette. Szoros barátság fűzte József Attilához, akinek verseire több művet komponált.

– 280 éve hunyt el ANTONIO VIVALDI olasz zeneszerző és hegedűművész. (Bővebben, könyvajánlóval és zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves RICCARDO MUTI olasz karmester. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 40 éves BILLY AARON BROWN amerikai színész, az Aki bújt, aki nem és a Végtelen elszántság című film szereplője. Ma ünnepel még:

– ELIZABETH BERKLEY (1972) amerikai színésznő, a Showgirls című Paul Verhoeven-film főszereplője, A maffia potenciazavarban című filmben Candy Colucci alakítója, A Jade skorpió átka, az Egy irányított elme és a Detonátor című film szereplője.

– RACHEL BLAKELY (1968) ausztrál színésznő, az Úszó csapda című film főszereplője, Az elveszett világ című filmsorozatban Marguerite alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.