165 éve hunyt el ROBERT SCHUMANN

2021. július 29-én 165 éve hunyt el ROBERT SCHUMANN német zeneszerző

Súlyosan terhelt családból származott, és gyenge idegzetétől már gyermekkorában sokat szenvedett. Betegesen szótlan ember volt, és ez egész életében akadályozta, tanári, majd kórusvezetői állását fiatalon azért kellett otthagynia, mert egyszerűen nem szólt a diákjaihoz és a kórus tagjaihoz, akik így nem tudták, mit akar tőlük.

Eredetileg különben zongoraművész akart lenni, ám egyik ujját gyengének találta, és úgy döntött, majd ő rendbehozza. A szakírók visszafogott megfogalmazása szerint is “eszeveszett kísérletekbe” kezdett, ami persze rosszul sült el, és ujja végleg megbénult. Ha már nem lehetett a zongora Paganinije, komponistaként akart bizonyítani, zongoradarabjai olyan nehézre sikerültek, hogy alig-alig vállalkozik rá előadni valaki, húszévesen komponált Toccatájának a virtuóz Szvjatoszlav Richter veselkedett neki, s nem is igen hallhatjuk ma sem más előadásában.

Zaklatott idegrendszere ellenére – vagy talán éppen azért – remekművek sorát alkotta, C-dúr Fantáziája “éteri magasságú” muzsika, imádott feleségéhez írt szerelmes Klara-dalai pedig különösen népszerűek lettek, amint írták: fékevesztett átéléssel énekelték a derék polgárasszonyok, mert “amit az élet megtagadott, azt ölelték magukhoz a zenében”.

Művei alapján ünnepelt komponista lehetett volna, ám egyre súlyosbodó idegbaja miatt még sikereinek sem tudott örülni, látomások és hallucinációk gyötörték, végső kétségbeesésében aztán a Rajnába ugrott. S bár kimentették a jeges folyóból, muszáj volt elmegyógyintézetbe zárni, a romantikus zene nagy mestere ott halt meg. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Világos pillanat című életrajzi regényt kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok and tagged , . Bookmark the permalink.