Mai évfordulóink – 2021. július 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2016. július 29., csütörtök

a Nap kél 5.18, nyugszik 20.22 – a Hold kél 23.12, nyugszik 11.10 órakor

mottó: “Idővel a hangyanyom is kitetszik a sziklán.” régi magyar mondás

– Márta és Flóra napja. A Márta héber eredetű név, s azt jelenti: úrnő. A Flóra a rómaiak virág-istennőjének, Florának az elnevezéséből lett női névvé. Ma Bea, Farkas és Szilárd nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Márta és Boldog II. Orbán ünnepe. Márta, a betániai asszony szerepel a Szentírásban is, többször is megvendégelte Jézust, s a legendák szerint egyike volt annak a három asszonynak, akik Húsvétkor Jézus sírjához mentek. Ő a háziasszonyok védőszentje. II. Orbán pápa francia volt, és 1088-ban foglalta el Szent Péter trónusát. Sokat fáradozott az egyház zilált viszonyainak rendezésén. Az 1095-ös clermonti zsinaton ő hirdette meg a keresztes háborút a Szentföld felszabadítására. 1096-ban el is indult a hadjárat, s bár a győzelmet megérte, ám mivel halála előtt két héttel vették be Jeruzsálemet, a hírről már nem értesült.

Ma: Ma van a Feröer-szigetek nemzeti ünnepe, Szent Olaf Napja, az Ólavsøka.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 165 éve hunyt el ROBERT SCHUMANN német zeneszerző. (Bővebben, könyvajánlóval és zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves FERNANDO ALONSO spanyol autóversenyző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves DAVID WARNER angol színész, az Ómen, a Vaskereszt, a Marco Polo, a Karácsonyi ének, a Meztelen lelkek, A majmok bolygója és a Hölgyek levendulában című film szereplője. Ma ünnepel még:

– ALEXANDRA PAUL (1963) amerikai színésznő, a Christine, a Behálózva, a Kölyökzsaru és az Egy szexőrült naplója című film, valamint a Baywatch című népszerű filmsorozat szereplője.

– TONY SIRICO (1942) amerikai színész, a hozzánk is eljutott Maffiózók című filmsorozatban Paulie alakítója.

– MIKISZ THEODORAKISZ (1925) görög zeneszerző, a Zorba, a görög című film zenéjének komponistája.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.