85 éve született YVES SAINT-LAURENT

2021. augusztus 1-jén 85 éve született YVES SAINT-LAURENT francia divattervező

Elzászi ősökkel büszkélkedett, de Algériában született, s félénk természetével hamar kitűnt a társai közül. Míg pajtásai gyerekszinten vívták a francia-arab csatákat vagy a tengerparton rúgták a focilabdát napestig, a kis Yves ruhákat és színpadi díszleteket rajzolgatott a hűvös szobában. Művészi tanulmányait később Párizsban végezte, és a tehetséges ifjúra felfigyelt a divat akkori királya, Christian Dior is, aki felvette maga mellé.

Első önálló ruháival nagy feltűnést keltett, a szaksajtó azonnal kikiáltotta Dior utódjának, ám erre még várnia kellett egy kicsit. A széplelkű fiatalembert ugyanis behívták a hadseregbe, és a durva katonaélet annyira megviselte, hogy idegösszeroppanást kapott, úgyhogy előbb hosszasan kezelték kórházban, majd leszerelték. Felépülése után rohammal vette be a divat fővárosát, pár év alatt valóságos birodalmat épített, ruháihoz kiegészítőket és parfümöket kreált, és meghódította a világot. Ő öltöztette először a nőket szinte teljesen átlátszó blúzokba, és két másik “találmánya” is divatot teremtet: a női szmoking és az estélyi ruhaként viselhető nadrágkosztüm.

Bemutatóin a legmenőbb modelleket vonultatta fel, divatháza arcának pedig ismert színésznőket fogadott fel, például Catherine Deneuve-öt. De maga is bátran beszállt, ha kellett, 1971-ben például anyaszült meztelenül állt modellt egyik férfiparfümje reklámjához, óriási botrányt kavarva ezzel. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.