Mai évfordulóink – 2021. augusztus 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA  – 2021. augusztus 1., vasárnap

a Nap kél 5.22, nyugszik 20.18 – a Hold kél -, nyugszik 14.28 órakor

mottó: “Mi más vált vesztére Spártának és Athénnak…, ha nem az, hogy a legyőzötteket, mint idegeneket, távol tartották maguktól?” Claudius

– Boglárka napja. Magyar név, a boglár egy ékszer, a boglárka pedig egy virág elnevezése volt. Ezek nyomán hozták létre aztán a Boglárkát, főként a szó virág-változatú jelentését figyelembevéve. Ma Pálma nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A népi kalendáriumban mára jegyzik Vasas Szent Péter napját. A néphit szerint ekkor nem szabad a szőlőben dolgozni, mert elpusztul a termés, viszont ma kell irtani a patkányokat. Bölcs eleink szerint az a legjobb, ha megfogunk egyet, kiszúrjuk a szemét, majd elengedjük, hogy a többi ettől megrémüljön és elmeneküljön.

Ma: – Ma van az Anyatejes Táplálás Napja, azaz a Szoptatás Világnapja.
– Ma van Benin és Svájc nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 2030 éve, I.e. 10. augusztus 1-jén született CLAUDIUS római császár. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 80 éve született NATHALIE DELON francia színésznő, filmrendező. Fotómodellként kezdte pályafutását, majd 1967-ben megkapta első filmszerepét Jean-Pierre Melville A szamuráj című filmjében. Kezdetben elsősorban külső adottságai és akkori férje, a híres filmrendező és producer, Alain Delon miatt nyílt lehetősége a filmezésre. 1964-ben született meg fiuk, Anthony Delon, aki szintén színész lett. Nathalie 1972-ben Richard Burton és Raquel Welch partnere volt a Kékszakáll című filmben, majd az Egy romanikus angol nő című moziban játszott. Idén januárban hunyt el.

– 85 éve született YVES SAINT-LAURENT francia divattervező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 1895 éve született PUBLIUS HELVIUS PERTINAX római császár. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 85 éve hunyt el LOUIS BLÉRIOT francia mérnök. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves NWANKWO KANU nigériai labdarúgó, korábban az Ajax Amsterdam, az Internazionale és az Arsenal, majd pedig a West Bromwich Albion csatára, a válogatott minapi sztárja, két világbajnokság résztvevője.

– 45 éves HASAN SAS török labdarúgó, a Galatasaray volt játékosa, a 2002-es világbajnokságon bronzérmet szerzett válogatott tagja. Ma ünnepel még:

– COOLIO (1963) amerikai rapper, színész, egyebek mellett a Gangsta’s Paradise című világsikerű szám előadója.

– GIANCARLO GIANNINI (1942) olasz színész, olasz színész, a Lili Marleen, a Világvége közös ágyunkban, a Tűzkiárusítás, a Szövetség a halállal, Az ártatlan, a Celluloid, a Dűne a Hannibal és a Casino Royale című film szereplője.

– EDUARDO NORIEGA (1973) spanyol színész, A bikaviador, a Halálos tézis, a Nyisd ki a szemed, a Spanyol négyes, a Mindenen át és a Novo című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.