Mai évfordulóink – 2021. augusztus 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 28., szombat

a Nap kél 5.57, nyugszik 19.32 – a Hold kél 22.12, nyugszik 12.14 órakor

mottó: “Aki túl sokat kételkedik, kétségbeesik.” Augustinus

– Ágoston napja. Latin eredetű név, az Augustus névből származik, így hívták az ókori Róma első császárát, és utolsó nyári hónapunk is viseli. Az Augustusból aztán Augustinus lett, s ebből alakult ki a magyar Ágoston. Ma Ágost, Gusztáv és Mózes nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Ágoston emléknapja. A hippói püspök a korai kereszténység legnagyobb gondolkodója volt, remekművek sorát alkotta, és méltán avatták szentté. Pedig csak 33 évesen keresztelkedett meg, és addig nem hogy keresztényi életet nem élt, de súlyos bűnök terhelték a lelkét. A keresztény történetírás sem hallgatta el erkölcstelen múltját. “A Kegyelem csodája annál természetfölöttibbnek tűnik fel, minél bűzhödtebb volt az a gödör, amelyből kiszabadította…” – írta egy teológus. Az egyház főként teológiai munkásságát becsüli – ma is ő a teológusok védőszentje -, Vallomások című remekműve azonban általános érdeklődésre is méltó.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 125 éve született a Csík vármegyei Csíkszentdomokoson MÁRTON ÁRON romániai magyar pap, Erdély római katolikus püspöke. 1939-ben szentelték püspökké, s magas egyházi méltóságában is folytatta egész életében lelkesen végzett munkáját, az elesettek segítését. Kiállt az erdélyi magyarság ügye mellett is, ezért azután 1949-ben elhurcolták, és életfogytiglani kényszermunkára ítélték. 1955-ben ugyan kiszabadult, de további egy évtizeden át háziőrizetben tartották. Mártírsorsa és megalkuvást nem ismerő embersége a magyar kisebbség legfőbb lelki támaszává tette.

– 135 éve született a Vas vármegyei Vashidegkúton PAVEL ÁGOSTON nyelvész, etnográfus, könyvtáros. Főleg a Mura vidéki szlovén nyelvjárásokat kutatta, foglalkozott a szlovén irodalmi nyelv kialakulásának kérdéseivel és a szlovén népköltészettel. E témában több kitűnő művet írt, kiemelkedik közülük “Az Orpheus monda rokonai a délszláv népköltészetben” és “A Hunyadiak a délszláv népköltészetben.” Jeles műfordító volt, és ő is faragott verseket – Ady stílusában.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves JANET EVANS amerikai úszónő. Igazi csodagyerek volt, tinédzserként robbant be a világ élvonalába, s hamar a legjobbak közé jutott. Háromszor állhatott fel a világbajnoki dobogó legfelső fokára, s mivel nem csak tehetséges sportoló, de mosolygós, szép lány is volt, akkoriban hazájában az egyik legnépszerűbb embernek számított, többet szerepelt a magazinok címoldalán, mint a filmsztárok. 1988-ban ért fel a csúcsra, amikor a szöuli olimpián három aranyérmet nyert, miután elsőként ütött a célba a 400 és a 800 méteres gyorsúszás, valamint a 400 méteres vegyesúszás döntője után. Sikerét 800 méteren négy év múlva megismételte. A három szám világcsúcsát is megjavította, és eredményeinek nagyszerűségét mutatja, hogy az 1988-ban felállított 1500 méteres rekordját csak 18 év múltán döntötte meg a francia Manaudou. Ma ünnepel még:

– BILLY BOYD (1968) skót színész, A Gyűrűk ura-filmekben Pippin alakítója.

– JASON PRIESTLEY (1969) kanadai színész, a nálunk is népszerű Beverly Hills 90210 című filmsorozatban Brandon Walsh alakítója.

– DAVID SOUL (1943) amerikai színész, a Kiáltás a vadonban, a Fekete menyasszony és A távcsöves kukkoló című film közreműködője, a Starsky és Hutch című bűnügyi filmsorozat népszerű szőke címszereplője.

– SZILÁGYI TIBOR (1942) színész, az Európa Expressz és az Ámbár tanár úr című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.