Mai évfordulóink – 2021. augusztus 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 30., hétfő

a Nap kél 6.00, nyugszik 19.28 – a Hold kél 23.06, nyugszik 14.26 órakor

mottó: “Nincs szabály kivétel nélkül.” Miguel Cervantes

– Rózsa napja. A rózsa a csodaszép virág nyomán lett női névvé, így különösebb jelentése sincs. Ma Félix, Róza és Rozalinda nevű ismerőseinket
is köszöntsük!

– Ma van Szent Fiacre emléknapja. A furcsa nevű szent egy VII. században élt apát volt, aki legendás gyógyító hírében állt, ő állította talpra a súlyosan beteg XIII. Lajos francia királyt is. Kezelte a királynét is, aki aztán egészséges fiúgyermeket szült, belőle lett a későbbi Napkirály. Ő a kertészek és a nemi betegek védőszentje. (Egyes helyeken ünnepét szeptember 1-jén tartják.) Ma emlékezünk Szent Pammachiusra is, aki a IV. század második felében élt Rómában, és teljesen elképesztette korát azzal, hogy gazdag arisztokrata létére vagyonát jótékony célokra fordította, és ő maga aszkétaként élt. Emiatt becsülték akkor is, most is.

Ma:   – Ma van az Eltűntek Világnapja.

Ma van Törökország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 75 éve született Budapesten BÓDY GÁBOR filmrendező. Istenáldotta tehetség volt, már diplomafilmjével, az Amerikai anzixszal nagydíjat nyert a mannheimi filmfesztiválon. Már fiatalon komoly művészi tekintélyt szerzett – külföldön természetesen -, a berlini filmfőiskola például tanárának hívta, de ma is elemzik művészetét szerte a világban. Itthon inkább csak meg nem értés övezte filmes és színházi kísérleteit, híres filmje, a Nárcisz és Psyché éppúgy botrányt kavart, mint a győri színházban Szikora Jánossal közösen rendezett Hamletje. Állandóan kísérletezett – remek példa erre utolsó játékfilmje, a Kutya éji dala is -, az első között ismerte fel a videotechnikában rejlő lehetőségeket, új filmnyelv kialakítására törekedett, s ha nem hal meg fiatalon, ma már alighanem a világ legnagyobb filmeseinek egyike lenne. De ez az öntörvényű zseni – aki a pár éve kiderült adatok alapján a titkosszolgálat ügynöke volt – nem érte meg az általános elismerést, 39 évesen öngyilkos lett.

– 210 éve született THÉOPHILE GAUTIER francia író, költő, kritikus. A l’art pour l’art atyja, a parnasszisták előfutára volt, híres regénye a Maupin kisasszony és a Fracasse kapitány. Legszebb verseit tartalmazó Zománcok és kámeák című kötete lett a parnasszisták “bibliája”.

– 355 éve hunyt el BENEDIKT CARPZOV német jogtudós. Ő volt a boszorkányok egyik leghíresebb üldözője a történelemben. Számos reform-javaslatot dolgozott ki, és jogi szakkönyvek egész sorában bizonygatta igazát. Főként a boszorkányok és a varázslók elleni küzdelem érdekelte, e téren egész rendszerbe foglalta zavaros elgondolásait. A boszorkányokat például öt “tudományos osztályba” sorolta, s mint az élőlények esetében szokás, szép latin elnevezést adott nekik, és részletesen kitért persze büntetésük módjára. Nem is lett volna baj, ha törvénytervezeteit be nem vezetik. Így azonban “boszorkányok” ezrei alatt gyújtották meg a máglyákat, az e téren való buzgóság a jobb érzésű tudósokat persze felháborította, de szólni kevesen mertek. Carpzov ugyanis bőszen védelmezte álláspontját, legszívesebben még a neki ellentmondani merészelt hallei egyetemet is máglyára küldte volna, lévén az “a pokol intézménye”.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves MICHAEL MICHELE amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 70 éves TIMOTHY BOTTOMS amerikai színész, Az utolsó mozielőadás, a Johnny háborúba megy, a Hurrikán, az Édentől Keletre, az Istanbul és az Elefánt című film szereplője. Ma ünnepel még:

– ADAMIS ANNA (1943) dalszövegíró, főként az Omega és az LGT együttes dalainak szerzőtársa, az immár legendás Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab szövegeinek szerzője.

– MICHAEL CHIKLIS (1963) amerikai színész, A katona és a Kemény zsaruk című film szereplője, a Fantasztikus négyes című filmben A lény alakítója.

– CAMERON DIAZ (1972) amerikai színésznő, A maszk, a Féktelen Minnesota, az Álljon meg a nászmenet!, a Vanília égbolt, a New York bandái, az Édes kis semmiség, a Charlie angyalai: Teljes gázzal, a Holiday és A nővérem húga című film szereplője.

– BEBE REXHA (1989) albán származású amerikai énekesnő, egyebek mellett az I’m A Mess, az I Got You, a No Broken Hearts vagy a Say My Name című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.