Mai évfordulóink – 2021. szeptember 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. szeptember 29., szerda

a Nap kél 6.40, nyugszik 18.27 – a Hold kél 23.12, nyugszik 15.11 órakor

mottó: “Mégiscsak felháborító, hogy a disznó férfiak mindig csak a melleimet bámulják… pedig a fenekem is formás.” Anita Ekberg

– Mihály napja. Héber eredetű név, jelentése: Istenhez hasonlatos, s már az ószövetségi zsidók idejében is használatos volt, Mihály arkangyalt például a zsidók egyik védőszentjükként tisztelték. A magyarban is korán meghonosodott, Taksony vezér egyik fiát is így hívták. Ma Lotár, Mikes és Szabin nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael arkangyalok napja. Mindhárom arkangyal legendás dolgokat cselekedett, Mihály harcolt például a sárkánnyal, ő választotta ketté a tengert a zsidók elől, és az ő szavára fognak majd feltámadni a halottak. Gábor – avagy Gábriel – Isten hírvivője, ő jelent meg Máriának, hogy közölje vele a szeplőtelen fogantatást, Jézus születését. Rafael az isteni gyógyító, aki mindig készen áll arra, hogy az Úr színe elé lépjen.

– A népi kalendárium Szent Mihályra írta elő a nyájak visszaterelését, a pásztorok, a számadó juhászok ekkor “adtak számot” munkájukról, azaz számoltak el a gazdáknak a gondjaikra bízott jószágokkal. Ha mind megvolt, bizony az ünneplés sem maradt el.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 210 éve született Kolozsvárott SCHODELNÉ KLEIN ROZÁLIA operaénekesnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 90 éve született ANITA EKBERG svéd színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 510 éve született SZERVÉT MIHÁLY spanyol reformátor. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éve hunyt el ABA NOVÁK VILMOS festő és grafikus. A Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd a szolnoki művésztelepen Fényes Adolf mellett dolgozott. Kezdeti képein Szőnyi stílusát követte, majd – miután ösztöndíjat kapott a Római Magyar Akadémiától – áttért a temperafestészetre, amelynek lassanként igazi virtuóza lett. Nagy hatással volt későbbi művészetére az olasz novecento és az expresszionizmus, egyik kedvenc témájának pedig a vásárok és a cirkusz világát választotta. Fényesen bizonyítja ezt híres festménye, az Álarckészítők. Népi életképei közül a Fahordás és a Bányaváros emelkedik ki, de jelentősek rézkarcai is. Több freskót készített; ő festette ki – Chiovini Ferenccel – a jászszentandrási templomot.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves FERRIS (Sören Bühler) német rockzenész. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 65 éves SEBASTIAN COE brit atléta, az 1500 méteres síkfutás 1980-as és 1984-es olimpiai bajnoka, a 800 méteres síkfutás világcsúcstartója.

– 45 éves ANDRIJ SEVCSENKO ukrán labdarúgó, a Milan és a Chelsea egykori világsztárja, a válogatott volt csatára, 2004-ben az Aranylabda kitüntetettje, az ukrán válogatott volt szövetségi kapitánya. Ma ünnepel még:

– ERIKA ELENIAK (1969) amerikai színésznő, a Baywatch című filmsorozat egykori közreműködője, A massza, a Beverly Hill dili, az Utolsó utazás, az Úszó erőd, Az ellenfél a Földindulás és a Mentőosztag című film szereplője.

– MYLENE DEMONGEOT (1935) francia színésznő, a Kitör a vihar, A hamisítvány, a Házibuli és szerelem, valamint a Salemi boszorkányok című film szereplője.

– JERRY LEE LEWIS (1935) amerikai énekes, a Great Balls Of Fire című világsikerű dal előadója, a rock and roll és a country veteránja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.