Mai évfordulóink – 2021. november 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 27., szombat

a Nap kél 7.06, nyugszik 15.57 – a Hold kél 23.18, nyugszik 12.59 órakor

mottó: “Nincs kötelesség, melyet annyira aláértékelünk, mint azt a kötelességünket, hogy boldogok legyünk.” Robert Louis Stevenson

– Virgil napja. A Virgil a latin Vergilius nemzetségnévből származik, jelentése: szűz. A Vergilius családnak különben sok jeles, magas állami hivatalt viselt tagja volt az ókori Rómában, leghíresebb közülük persze a költő, Publius Vergilius Maro. Ma Jakab és Jákob nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Pignatelli Szent József Máriára emlékezik ma az egyház. Giuseppe Maria Pignatelli 1737-ben született előkelő családban, nagyapja XII. Ince pápa testvére volt. Ő is egyházi pályára készült, jezsuita szerzetes lett, ám akkoriban a jezsuiták nagy nehézségek közepette tevékenykedhettek, volt ahol sehogyan sem. Ő is folyton menekült, Spanyolországban le is tartóztatták. A rend feloszlatása után élete legfőbb feladatának a volt jezsuiták segítését tartotta. Bár 74 évet élt, a Jézus Társaság visszaállítását már nem érte meg. Földi maradványait a rendalapító síroltára mellett helyezték örök nyugalomra.

Ma: – Ma van a Véradók Napja Magyarországon.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 320 éve született ANDERS CELSIUS svéd fizikus és csillagász. Máig ható munkája az 1737-ben tervezett 100 fokos beosztású hőmérsékletskála, amely ma is használatban van.

– 100 éve született ALEXANDER DUBCEK csehszlovák politikus. Ő volt a “prágai tavasz”-nak nevezett politikai reformtörekvések vezéralakja, ezért a mozgalom 1968-as fegyveres eltiprása után eltüntették a közéletből, ahová csak a “bársonyos forradalom” győzelme után, 1989-ben térhetett vissza, de 1992-ben halálos közlekedési balesetet szenvedett.

– 100 éve született Budapesten PILINSZKY JÁNOS költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 15 éve hunyt el HATÁR GYŐZŐ író, költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 90 éve hunyt el PUTTY LIA színésznő. Egy magyar grófnő és egy olasz katona gyermeke volt, s bár magyar filmekben is szerepelt, igazi sztárrá Németországban vált, ahol ő volt a némafilm egyik csillaga. Főként “a végzet asszonyát” alakította, s népszerűségét a hangosfilm megjelenéséig megőrizte. New York-ban hunyt el, s Magyarországon alig ismerik. Ezt pótolandó 1998 őszén a budapesti Örökmozgó filmszínház vetítéssorozattal adózott emlékének.

– 105 éve hunyt el ÉMILE VERHAEREN flamand író és költő. Az előző századforduló egyik legnevesebb lírikusa volt, ő teremtette meg a róla elnevezett ún. verhaereni óda műfaját, amely a hagyományos formai megoldásokat ötvözi a szabad vers vonásaival, s tartalmát tekintve a századvég dekadens hangulatával szemben optimista szemléletről tanúskodik. Versei több nyelven is olvashatók, A szél című csodás költeményét például Kosztolányi Dezső fordította magyarra – bravúrosan. A belgák legnagyobb nemzeti költője végül vasúti szerencsétlenség áldozata lett.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves AIMÉ JACQUET francia labdarúgó, edző. Legtovább a St. Étienne-ben focizott, két ízben még a válogatottban is játszott. Edzőként még nagyobb sikerek kovácsa volt, a Girondins Bordeaux-val három bajnokságot és két Francia Kupát nyert. 1992-ben a válogatott szövetségi kapitánya lett, s eltökélte; világbajnoki címhez segíti a gallokat. A sajtó sosem látott támadást indított ellene, minden elképzelését durván bírálták, ő azonban makacsul ment tovább az általa kijelölt úton. És a siker nem maradt el, vezetésével a francia válogatott 1998-ban – történetében először – elhódította a világbajnoki trófeát. Ma ünnepel még:

– ROBIN GIVENS (1964) amerikai színésznő, az Egy őrült Harlemben, a Szupermanus, a Bumeráng és az Angyalok utcája című film szereplője, az egykori nehézsúlyú világbajnok ökölvívó, Mike Tyson ex-felesége.

– JENNIFER O’ DELL (1974) amerikai színésznő, az egyik hazai tévé- csatornára is eljutott Az elveszett világ című kalandfilmsorozatban Veronica alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.