Mai évfordulóink – 2021. november 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 30., kedd

a Nap kél 7.10, nyugszik 15.55 – a Hold kél 1.47, nyugszik 13.58 órakor

mottó: “Úgy tűnik, Isten mellétette a kagylót, és lassan kifutunk az időből.” Arthur Koestler

– András és Andor napja. Az András görög eredetű név jelentése férfi, illetve férfias, talán ezért is volt – és maradt – népszerű. Az Andornak azonos a gyökere, de fejlődése mintegy lemaradt az Andrástól, úgyhogy tulajdonképpen az Andrásnak egy régibb formája. Ma Amália és Tarján nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent András apostol ünnepe. András Jézus tanítványa volt, majd szerte a világon hirdette az evangéliumot, a hagyomány szerint ő alapította a bizánci egyházat is. 60-ban Petrában halt mártírhalált, jellegzetes alakú, átlósan ácsolt keresztre feszítették, amely róla kapta az András-kereszt nevet. Három napig szenvedett a kereszten, de nem engedte, hogy levegyék és megmentsék. Róla szólnak az András Cselekedetei újszövetségi apokrif iratok.

– Sok néphagyomány kötődik e naphoz. A lányok a különböző vidékeken eltérő módszerekkel tudakolták férjhezmenésük idejét, s firtatták jövendőbelijük kilétét. Ez volt az első disznóölések napja is.

Ma: – Ma van Barbados és Benin nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve született Budapesten BÍRÓ MIHÁLY festő. A politikai plakátművészet egyik megteremtője volt hazánkban, máig közismert plakátja a Népszavának rajzolt “Vörös kalapácsos ember”.

– 105 éve született SOMOGYVÁRI RUDOLF színész. Élete során több színtársulat tagja volt, de sokat szerepelt a tévében és a rádióban, a filmszalag jóvoltából pedig ma is jól ismerheti alakját a filmszerető közönség. Számos nagyszerű mozija közül is kiemelésre kívánkozik a Rákóczi hadnagya, a Gázolás, az Egy szerelem három éjszakája és a Fuss, hogy utolérjenek.

– 130 éve hunyt el HUNFALVY PÁL nyelvész, etnográfus, akadémikus. A Magyar Néprajzi Társaság egyik alapítója, majd elnöke volt, de ő alapította az első magyar nyelvészeti folyóiratot, a Magyar Nyelvészetet is. Tudományos munkássága kivált a nyelvészet területén nagy jelentőségű, ő a magyar összehasonlító nyelvtudomány egyik megalapozója. Finnugor nyelvészeti kutatásai élénk viták középpontjában álltak – és állnak ma is. Tanulmányt írt a vogulokról, az északi osztjákokról, és kétkötetes munkában számolt be a Balti-tenger vidékén tett utazásáról. A néprajz és a történettudomány terén is maradandót alkotott. Fontos munkája A székelyekről, a Magyarország ethnographiája és Az oláhok története.

– 10 éve hunyt el KEMÉNY HENRIK bábművész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves GOMBOS EDINA műsorvezetőnő. A Hajdúság fővárosában, Debrecenben született, és először tanárai figyeltek fel rá, akiknek biztatására elindult a Kazinczy szép kiejtési versenyen, és nyert is. Pályafutását hírolvasóként kezdte a helyi rádióban, és a gyakorlati tapasztalatokat elméleti ismeretekkel is megfejelte, elvégezte a Kodolányi János Főiskola kommunikációs rádiós szakát. Először a hangját ismerte meg az ország, méghozzá a hírneves Boros-Bochkor páros oldalán a Sláger Rádióban. Pedig nézni is van mit rajta, amint azt mindenki megállapíthatta, amikor az egyik férfimagazinban lenge öltözetű képeit csodálhattuk, szexis fehércsipkés ruhácskájában ő került a címlapra is. De visszatérve karrierjének ismertetéséhez; a rádió mellett végre képernyőre került, az egyik kereskedelmi tévé Aktív című magazinműsorának háziasszonya lett. S a szemrevaló leányzót hamar szívébe zárták a nézők. De egy ideje nélkülözniük kell, hiszen ünnepeltünk kubai származású férjével Amerikában él, ott nevelik gyermekeiket. Ma ünnepel még:

– ELISHA CUTHBERT (1982) kanadai színésznő, a Légörvény 4., – Viharzóna és a Felvonó a múltba című film szereplője, a hozzánk is eljutott 24 című filmsorozatban Kim alakítója.

– BILLY IDOL (1955) angol rockzenész, a Generation X nevű punk-együttes énekese.

– GARY LINEKER (1960) angol labdarúgó, az Everton, a Tottenham és a Barcelona minapi sztárja, sokszoros válogatott.

– BEN STILLER (1965) amerikai színész a Vad szenvedélyek, A kábel-barát, a Keresd a nőt!, az Apádra ütök, a Vejedre ütök és a Derült égből Polly című film szereplője, a Starsky és Hutch című filmben David Starsky alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.