75 éves PATTI SMITH

2021. december 30-án 75 éves PATTI SMITH amerikai rock-énekesnő

Az art-rock énekesnő, akit az amerikai punkok nagy része elődjének vallott, valóban kifinomult lélek: mielőtt a show-biznisz világába ártotta volna magát, már jónevű zenekritikus és költő volt, lírájára állítólag Rimbaud és Verlain gyakorolt hatást. Kezdetben verseit olvasta fel gitár- és zongorakísérettel. Első kislemeze Piss Factory néven jelent meg, albumának címe Horses. A zene magával ragadó, bár technikailag és az énekstílust tekintve azért hagy némi kívánnivalót maga után. Az 1976-os Radio Ethiopia szocio-politikus szövegeivel és idealizmusával tűnt ki, a következő lemez, az Easter pedig még nagyobbat szól, és van rajta egy tuti sláger is, a Bruce Springsteen-szerezte Because The Night. (Említsük meg: ez volt az első alkalom, hogy a Boss neve Top 20 lemezen feltűnt.) Az 1979-es Wave című lemez már a kifáradás jeleit mutatta, és Patti Smith hamarosan abba is hagyta: feleségül ment az MC5 gitárosához, két gyermeket szült, és Detroitban nevelte őket békében-egészségben. Azóta csak ritkán tűnt fel, egy-egy számmal, avagy éppen írással; esszével, könyvvel. Meg énekkel persze, pár éve az ő koncertjével zárta be kapuit a legendás new york-i CBGB klub, a punk és az új-hullámos zene egykori fellegvára. Patti a zsúfolásig telt klubban három és fél órás koncertet adott, kirobbanó sikerrel. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.