75 éve született POLGÁR LÁSZLÓ

2022. január 1-jén 75 éve született Somogyszentpálon POLGÁR LÁSZLÓ operaénekes

Korán megmutatkozott kivételes tehetsége, ösztöndíjasként került az Állami Operaházba, amelynek huszonötévesen már magánénekese volt. Számos nagyszerű szerep előadása fűződik a nevéhez, sikerekben sem szenvedett hiányt, mind a közönség szeretetét, mind a kulturpolitika megbecsülését kivívta, megkapta például a Liszt- és a Kossuth-díjat. Kiváló képességeinek híre külföldre is eljutott, így ő maga is bejárta a világot, énekelt a milánói Scalá-ban éppúgy mint a londoni Covent Gardenben, vagy Tel Avivban, Bécsben és Párizsban, illetve a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ahol a legendás operarendező, Jean-Pierre Ponnelle rá osztotta Sarastro szerepét. A kiváló basszus éveken át Svájcban élt, a zürichi operaház tagja volt, és tanított a winterthuri zeneakadémián. De élete leghőbb szerepálma itthon valósult meg, elénekelhette az Operaházban a Borisz Godunov című Muszorgszkij-opera címszerepét. Kivételesen nagyszerű teljesítményt nyújtott A kékszakállú herceg vára című operában is, az előadás CD-jéért két Grammy-díjat kapott. A nagyszerű művész 2010-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, magyar évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.