Mai évfordulóink – 2022. február 4.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 4., péntek

a Nap kél 7.06, nyugszik 16.50 – a Hold kél 9.04, nyugszik 20.48 órakor

mottó: “Pohárból, gyerekből soha nincs elég a háznál.” régi magyar mondás

– Ráhel és Csenge napja. A Ráhel héber eredetű név, jelentése: bárány. Már az Ószövetségből is ismerős, hiszen így hívták Lábán ifjabbik lányát, akinek kezéért kétszer hét évet szolgált szegény Jákob. Ráhel szülte Józsefet és Benjámint. A Csenge eredetét nem ismerjük, annyi bizonyos, hogy régi magyar név. Ma Janka és Johanna, valamint András és Veronika nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma tartják névnapjukat.

– Ma emlékezünk a bibliai Veronikára, aki a keresztúton szenvedő Jézusnak egy kendőt nyújtott át, amelyen aztán ott maradt Krisztus véres képmása. Egy legenda szerint Veronika kendője gyógyította meg Tiberiust, ezért a császár nagy becsben tartotta. Egy másik legenda úgy szól, hogy a kendőt Veronika a halálos ágyán Péter apostol utódjára, Kelemen pápára hagyta. A kendő azóta is nagy tiszteletnek örvend. Sok helyen a népi tapasztalás e napot tartja a tél leghidegebb napjának, s Veronikára emlékezve ma van a varrónők ünnepe.

Sok helyen a népi tapasztalás e napot tartja a tél leghidegebb napjának, s Veronikára emlékezve ma van a varrónők ünnepe.

Ma: – Ma van Sri Lanka nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 55 éve született SZERGEJ GRINYKOV orosz műkorcsolyázó. Jekatyerina Gorgyejeva oldalán a páros műkorcsolyázás világsztárja volt, ötször nyertek világbajnokságot, és kétszer is az olimpiai dobogó legfelső fokára állhattak. Éppen egy jégrevű amerikai turnéjára készültek, amikor egy edzésen összeesett, és a jégen halt meg.

– 120 éve született CHARLES LINDBERGH amerikai repülő. A harmincas években ő volt Amerika leghíresebb embere. Azzal lett a fiatalság bálványa, hogy 1927-ben a világon elsőként ő repülte az Atlanti-óceánt, a világhírt azonban családi tragédiája, húszhónapos kisfiának elrablása és meggyilkolása jelentette. A bébi 1932-ben tűnt el Lindberghék otthonából, és évekig őt kereste egész Amerika, még Al Capone is segített a börtönből. Hiába! A bébi meghalt, feltételezett gyilkosát pedig kivégezték.

– 75 éve született MÁTÉ PÉTER énekes, zeneszerző. Nagy titkok tudója volt, szegény özvegye máig nem tudja megérteni, hogyan ehette kedvenc paprikás csirkéjét túrós csuszával. De sírba vitte tehetségének titkát is, azt, miként létezik, hogy halála után lassan négy évtizeddel is népszerűek a dalai. (A továbbiakat könyvajánlóval és zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves GIOVANNI brazil labdarúgó. Természetesen helyi klubokban kezdte pályafutását, a Santosban figyeltek fel rá, bekerült a válogatottba is, 1996-ban pedig leszerződtette a Barcelona. A katalán klubbal Kupa-győztesek Európa Kupáját nyert, ám a címeres mezben nem volt szerencséje. Húszszor játszott a válogatottban, lőtt hat gólt, de mégsem volt szerencséje, nem lett ugyanis világbajnok, és ez egy brazilnak bizony kudarc, az 1998-as világbajnokságon a franciákkal szemben elvesztették a döntőt. Bánatában Görögországba szerződött, ahol aztán megint sok győzelemnek örülhetett, az Olympiakosz csapatával ötször lett görög bajnok, és megnyerték a kupát is. Aztán kicsit hazatért, éppen csak annyira, hogy a Santosszal megnyerjék Sao Paulo állam bajnokságát, majd visszament Görögországba, és az Ethnikosz középpályásaként rúgta a labdát.

– 70 éves LISA EICHHORN amerikai színésznő, a Nyom nélkül, A hegyek ura, a Csihi-puhi és Az áruló csókja című film szereplője, a Diana, a nép hercegnője című filmben Rachel alakítója.

– 70 éves KENDE PÉTER ügyvéd író, publicista, a nagy vihart kavart A Viktor és Az igazi Orbán című könyv szerzője. Ma ünnepel még:

– GABRIELLE ANWAR (1970) angol színésznő, a Spionfióka, az Egy asszony illata, A három testőr, a Leszámolás Denverben, A bűnös és a Darázsfészek című film szereplője.

– ALICE COOPER (1948) amerikai rockénekes.

– CHERYL MILLER (1943) amerikai színésznő, az évtizedekkel ezelőtt a Magyar Televízióban is vetített Daktari című filmsorozatban Paula Tracy alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.