Mai évfordulóink – 2022. február 12.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 12., szombat

a Nap kél 6.55, nyugszik 17.02 – a Hold kél 12.30, nyugszik 4.34 órakor

mottó: “Aki nem hisz, annak mások sem hisznek.” Lao-ce

– Lídia és Lívia napja. A Lídia eredetileg az ókori Görögországban a Lydiából származó nők megjelölésére szolgált, a Lívia pedig a latin Livius nemzetségnévből származik, s a Livius férfinév női párja volt. Ma Eulália, Lilla és Reginald nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Anianei Szent Benedek emléknapja. Nemesi család sarja volt, ám elhagyta a fényes karrierrel kecsegtető katonai pályát, és bencés szerzetes lett. A bencés rendnek akkoriban még nem kristályosodott ki a regulája, s e téren Benedek jelentős munkát végzett. Kidolgozott egy regulagyűjteményt, és Jámbor Lajos frank király az ő ösztönzésére adta ki 818-ban a híres Capitulare Monasticumot. Reformjainak teljes megvalósulását nem érte meg, de később sok elképzelését a cluny apátság valósította meg. A Karoling birodalom fénykorának jelentős politikai és egyházi szereplője 821-ben hunyt el.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve a Csing-dinasztia utolsó uralkodójának lemondásával megszűnt a KÍNAI CSÁSZÁRSÁG, a köztársaság első elnöke Szun Jat-szen lett. * * *

– 455 éve született THOMAS CAMPION angol költő és drámaíró. Az Erzsébet-kori Anglia jelentős dalköltője igazi reneszánsz egyéniség volt, aki költeményeihez zenét is komponált, de művei persze kötetben is megjelentek. Kitűnő latin nyelvű verseket írt, s röpiratot szerkesztett a klasszikus időmértékes verselés védelmében.

– 245 éve született FRIEDRICH DE LA MOTTE-FOUQUÉ német költő. Mint a neve is mutatja, francia eredetű főnemesi családból származott, s megtehette, hogy kedvtelésből csak az irodalommal foglalkozzon. Különösen a középkor érdekelte, egyenesen rajongott a régi dolgokért. Kastélyában középkori szokásokat elevenített fel, ő maga és egész házanépe ónémet ruhákban járt, a konyhában ősi receptek alapján főztek, egész élete olyan volt mint egy tündérmese, még lovagi tornákat is rendezett. Műveiben is a régi dicső korokhoz nyúlt vissza, szörnyekkel viaskodó bátor lovagokról és szerelmes királykisasszonyokról írt fordulatos történeteket, s művei nagyon népszerűek voltak; ő volt korának – a romantika virágzásának – legolvasottabb német írója. Ismert könyve A varázsgyűrű és A sárkányölő Sigurd.

– 190 éve született Keszthelyen VASZARY KOLOS bíboros, prímás, esztergomi érsek. Kiváló egyházi szónok és történész volt, s az ő nevéhez fűződik a katolikus politikai szervezetek kiépítése. Egyébként volt pannonhalmi főapát és a győri gimnázium igazgatója is, 1891-től pedig esztergomi érsek és hercegprímás. 1912-ben lemondott méltóságáról, s attól fogva visszavonultságában történeti kérdésekkel foglalkozott.

– 40 éve hunyt el ADLER ZSIGMOND ökölvívó, edző. Ő maga is eredményesen bokszolt, többszörös válogatott és magyar bajnok volt. Legnagyobb sikerét azonban edzőként érte el, keze alatt számos olimpiai és Európa-bajnok nőtt fel, ő volt a mestere például a világ egyik legeredményesebb bokszolójának, a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lacinak.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves PREKOP GABRIELLA műfordító, dramaturg. Az ELTE angol-magyar szakán végzett, majd szinkrondramaturg lett a Pannónia Filmstúdióban. Ezzel egyidőben kezdett műfordítással foglalkozni, három évtizedes terméséből kiemelkedik Joyce Carol Oates Áldatlan szerelmek és Henry Miller Kanyargó időben című regényének magyarra ültetése, de ő fordította Laurence Olivier Egy színész vallomásai című nagysikerű memoárját is. Több színdarab magyarítása is az ő nevéhez fűződik, például Az oroszlán télen és a Chicago. Mivel 1979-ben a Magyar Televízió dramaturgja lett, sok tévéfilm elkészítésében közreműködött, de játékfilmes munkái is jelentősek, a leghíresebb közülük a Redl ezredes, a Hanussen és a Találkozás Vénusszal.

– 70 éves HENRY RONO kenyai futó, a 3000 méteres akadályfutás, vala-mint a 3000, az 5000 és a 10 000 méteres síkfutás egykori világcsúcstartója, 1978-ban a világ legjobb sportolója.

– 55 éves ANITA WACHTER osztrák sízőnő, az 1988-as calgary olimpián az összetett pontverseny győztese. Ma ünnepel még:

– KECSKÉS KARINA (1976) színésznő, a Presszó, a Kalózok, a Rosszfiúk, A Morel fiú, az Üvegtigris és a Noé bárkája című film szereplője.

– CHRISTINA RICCI (1980) amerikai színésznő, a Casper, a Nem ér a nemem, a Kuki, a Félelem és reszketés Las Vegasban, Az Álmosvölgy legendája, az Áldott a gyerek, a Gonosz falu és a Vérfarkas című film szereplője, a Sellők című filmben Cher kisebbik lánya, az Addams Family-filmekben pedig Wednesday alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.