185 éve született MAJTHÉNYI FLÓRA

2022. július 28-án 185 éve született MAJTHÉNYI FLÓRA költőnő

A magyar irodalomtörténet egészét tekintve is példátlan erővel tört be az irodalomba, még 14 éves sem volt, amikor már a legtekintélyesebb lapokban jelentek meg költeményei. Kortársai nem győzték ünnepelni, s még éppen csak serdült, amikor Arany és Jókai társaságában bekerült a kéttucat legjobb magyar költő arcképcsarnokába, portréikat Barabás Miklós festette meg. Közben halálosan beleszeretett halhatatlan drámaköltőnk, Madách Imre öccsébe, úgyhogy minden együtt volt a fényes irodalmi karrierhez és a családi boldogsághoz.

Madách Pált azonban korán elragadta a halál, s szerelmének elvesztését Flóra sosem heverte ki. Férjhezment ugyan Tóth Kálmán költőhöz, s gyermeket is szült, a boldogságot nem találta meg. Férje nemigen törődött a családjával, szívesebben ivott és kártyázott, Flórát azonban az idegesítette legjobban, hogy ura szürcsölve ette a levest, s ez az apróság teljesen az idegeire ment. Az idegei pedig közel sem voltak rendben, s hasonló volt a helyzet férjével is, úgyhogy a két beteges ember házassága csakis tragikusan végződhetett. Akkor roppant meg végleg, amikor elragadták tőle kisfiát, akit válásuk után az apának ítéltek, Flóra azután ha ötször látta életében. Elvált férje halála után nyakába vette a világot, élt Spanyolországban, Algírban és Jeruzsálemben, s már bomlott elmével tért haza.

A fejébe vette, hogy megtalálta az örök élet titkát, ami nem más, mint a tisztálkodás teljes mellőzése, ezért aztán nem mosdott, nem váltott ruhát, sőt, még a lakását sem szellőztette. A tarthatatlan helyzetben a tisztiorvos végül a rendőrséggel vitette be a lipótmezei tébolydába, irodalmunk egyik legtehetségesebb költőnője végül ott halt meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.