1905 éve hunyt el MARCUS ULPIUS TRAIANUS

2022. augusztus 8-án 1905 éve hunyt el MARCUS ULPIUS TRAIANUS római császár

“Olyan császára akarok lenni alattvalóimnak, amilyen császárt magam szeretnék, ha alattvaló volnék” – ezekkel a szavakkal kezdte uralkodását 98-ban, és meg is valósította célkitűzését; az egyik legderekabb császára lett a birodalomnak.

Annak ellenére igaz ez, hogy vérbeli “katonacsászár” volt, semmit nem szeretett jobban, mint a háborúskodást, amelynek meg is lett az eredménye; az ő uralkodása alatt érte el Róma legnagyobb kiterjedését. Sokra becsülte azonban a katonás erényeket, a bátorságot, a nyíltságot, a becsületességet, a bajtársiasságot, s ezért aztán azon kevés római uralkodók egyike volt, akitől nem féltek alattvalói.

Sőt, szerették, s jellemző kedvező megítélésére, hogy pogány létére Dante a Paradicsomban találkozott vele. Ez azért történhetett meg, mert még az akkoriban üldözött keresztények is méltányolták érdemeit, s a legenda szerint Szent Gergely pápa engedélyezte lelkének visszatérését meghalt testébe, az így feltámadt pogány Traianust aztán gyorsan megkeresztelték. (Kalendárium Press) 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in ókor and tagged . Bookmark the permalink.