85 éve született MADARAS JÓZSEF

2022. augusztus 16-án 85 éve született MADARAS JÓZSEF színész

Művészete meghatározó szerepet játszott a háború utáni magyar filmművészetben, alakításainak elemzése nélkül nemigen lehetne megírni a modern film hazai történetét. Természetesen színpadon is emlékezetes szerepformálások fűződtek a nevéhez, igazi népszerűségét azonban a filmnek köszönhette.

Az ötvenes évek végén tűnt fel, a következő évtizedben pedig alig készült ún. “művészfilm” nélküle, közel száz játék- és több mint kétszázötven tévéfilmben szerepelt. Jancsó Miklós egyik kedvenc színésze volt, egyebek mellett játszott a híres rendező Csillagosok, katonák, Szegénylegények, Csend és kiáltás, Égi bárány, Szerelmem, Elektra és Még kér a nép című filmjében, de Kovács András is sokszor foglalkoztatta, például a Hideg napok, a Bekötött szemmel és A ménesgazda című filmjeiben. Mivel rendezői igazi alkotótársuknak tekintették, ő is megismerte a rendezés rejtelmeit, s maga is megpróbálkozott vele, főként a tévében dolgozott.

Külön fejezet illeti meg élettörténetében a versmondást, saját elmondása szerint egyszer a költészet mentette meg az életét, halála előtt néhány évvel a súlyos betegség, a hosszú, kényszerű hallgatás után egy hátborzongatóan nagyhatású József Attila-esttel tért vissza a deszkákra. De sosem épült fel teljesen, s végül 2007-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.