175 éve hunyt el MÁRIA LUJZA

2022. december 17-én 175 éve hunyt el MÁRIA LUJZA francia császárné

II. Ferenc császár és magyar király leánya volt, s még a főúri körökben szokásos reguláknál is szigorúbb nevelést kapott. Amikor Napoleon császár elvált feleségétől, Jozefintől, és fél Európa kereste a neki való új arát, egy követi jelentés azzal jellemezte Mária Lujza példás erkölcseit, hogy 19 évesen még fogalma sincs a nemek közötti különbségről. Szegénynek honnan is lett volna, hiszen férfit levetkőzve sosem látott, sőt, a környezetéből még a hím állatokat is kitiltották, úgy ment férjhez, hogy sem kakast, sem hím papagájt vagy kanárit nem látott soha. Természetesen az érzelmeire sem volt kíváncsi senki, saját apja írásban utasította lányainak nevelőit: “A hercegkisasszonyoknak nem szabad szeretniök: ők csak árucikk szerepét tölthetik be a nagypolitika üzleteiben”.

Ezért adták hozzá Napoleonhoz is, aki el sem ment az esküvőre, helyette Károly főherceg mondta ki a boldogító igent. El lehet képzelni, szegény Mária Lujza milyen izgatottan indult el férje udvarába. Az igencsak vadóc természetű Napoleon azonban kíváncsi volt újdonsült feleségére, ezért lóra pattant, és a menet elé lovagolt. Mária Lujza kísérői rémülten menekültek, a császár pedig rátörte a kocsi ajtaját halálravált feleségére. Azt nem tudni, hogy a menyecskének tetszett-e a dolog, de hogy később megszerette, az bizonyos, hiszen nem csak Napoleont ajándékozta meg a várva várt fiúörökössel, de még Napoleon életében kikezdett a főudvarmesterrel, akinek szintén fiút szült.

Nem mintha őt szerette volna, apja nevelése e tekintetben hatásosnak bizonyult, Mária Lujza ritka szívtelen teremtés volt, amikor hírül vette Napoleon halálát, így írt barátnőjének: “A hőség olyan nagy, hogy az arcom tele van pattanással, úgy festek mint valami szörnyeteg. Így éppen jókor jött a gyász ideje: legalább nem kell emberek előtt mutatkoznom”. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.