75 éves GIGLIOLA CINQUETTI

2022. december 20-án 75 éves GIGLIOLA CINQUETTI olasz énekesnő, színésznő

Szülei kipróbálták az élet megannyi területén, így hamar kiderült, hogy rajzolni és énekelni érdemes tanítani, a sportokhoz azonban ügyetlen. Így aztán már fiatalon énektanárhoz járt, s nem hiába, már egészen fiatalon énekversenyeket nyert. Az egyik ilyen győzelmének a jutalma az volt, hogy bemutatkozhatott a legnagyobb olasz sztárok között is, méghozzá a San Remó-i Dalfesztiválon, ahol azonban csodák csodájára szintén nyert.

Máig leghíresebb dalával, a Non ho l’etá című slágerrel, ami nagyjából arról szól, hogy a kislány azért imádkozik, nőjön már meg végre, mert szeretne szerelmes lenni, de ahhoz még túl kicsi. Nos, a közönség bizonyára értékelte azt is, hogy a dal előadásakor Gigliola is mindössze 17 éves volt. San Remó-i győzelme után hazája őt nevezte az Eurovíziós Dalfesztiválra, ami szintén az ő győzelmével végződött, úgyhogy a kiskorú csalogány nemzetközileg ismert énekesnő lett.

Mivel ez volt az első olasz siker az Eurovíziós Dalfesztiválok addigi történetében, Gigliolát hősként ünnepelték Itáliában, lecsapott rá a tévé és a film is, koncertjeivel pedig bejárta a világot. Időközben azonban a tini felnőtt nő lett, így bár sokáig húzta, végül mégis férjhezment. S akkor elhatározta, hogy első a család, ezért visszavonult és inkább gyerekeket szült. Ám ahogy nőttek a gyerekek, úgy tért ő is vissza a szórakoztatóiparba, s bár egykori sikereit megközelíteni sem tudja, ma is gyakran szerepel televíziós műsorokban, énekel és műsort vezet, sőt, prózai színésznőként tévéjátékokban is sokszor láthatják az olaszok.

S végül még annyit, hogy a Non ho l’etá-t máig jegyzik az olasz könnyűzene aranykönyvében: ez minden idők második legsikeresebb olasz könnyűzenei felvétele. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.